Emléktáblát avattak Ormai László emlékére

MH/MTI
2024. július 10. szerda. 21:26

Az avatásra szerda délelőtt került sor a 25-szörös BEK-győztes Statisztika Petőfi SC megalapítója nevét viselő asztalitenisz-sportcsarnokban.

Az ünnepségen a MOB részéről – amint a szervezet honlapja beszámolt – Fábián László emlékezett a napra pontosan egy éve elhunyt egykori mesteredzőre, szövetségi kapitányra, a MOB tiszteletbeli tagjára, a MET tiszteletbeli elnökére méltatva emberi nagyságát és sportszakmai életútját.

Ormai László 2023. július 10-re virradóra, életének 92. évében hunyt el. Sportpályafutását labdarúgóként kezdte, majd az asztalitenisz lett az élete. A Központi Statisztikai Hivatalban dolgozott, ahol 1954-ben megalapította a Statisztika SC női asztalitenisz-csapatát, amely 1959-től első osztályban szerepelt, 40-szeres magyar bajnok, 25-ször nyert Bajnokcsapatok Európa Kupáját.

A női csapattal 1968-ban érte el első nagy sikerét a magyar NB I megnyerésével. Volt ifjúsági kapitány, női válogatott edző, szövetségi kapitány, edzőbizottsági elnök, szakmai elnökhelyettes és szakkönyvet is írt. Európa-bajnoki és világbajnoki éremgyűjteménye is egyedülállóan gazdag. Hatvan éven keresztül volt szakosztályvezető, tanított a Testnevelési Egyetemen, mint egyetemi docens. Két évtizeden át a MET elnöke, 2015-től tiszteletbeli elnöke. Korábban a Mesteredzői Kollégium elnöke, haláláig a MOATSZ tiszteletbeli alelnöke. Közvetve kezdeményezője volt az edzők olimpiai járadékának, a Kiemelt Edzői Programnak és a Mesteredzői Díjnak. A Statisztika otthonául szolgáló Marczibányi téri csarnok az épület 2010-es felújítása óta viseli a nevét. 1989 és 2017 között a MOB közgyűlésének tagja, 2007-ben a MOB-tól Érdemérmet kapott, haláláig a szervezet tiszteletbeli tagja volt. Magyar Sportért-díjas, MOB-érdemérmes, megkapta a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, az ETTU Becsületrendet és a MOB Nők Sportjáért Életműdíjat.

Elolvasom a cikket