Ez a hal a hosszú élet titka

Az olyan nagy halak, mint a lazac és a tonhal mindig reflektorfényben vannak egészségügyi előnyeik miatt. Sokan nem veszik figyelembe a többi, kisebb halat – írja a Sports.kz.

Egy egészségügyi tanulmány azt írja, hogy összefüggés van a kis halak fogyasztása és a nőknél a halálozási kockázat csökkenése között. Bár csak Japánban vizsgálták, a tudósok úgy vélik, hogy eredményei a világ népességére is kivetíthetőek.

A kis halak és a hosszú élet közötti kapcsolat

A kis halak fogyasztása és a halandóság közötti kapcsolat felmérésére a tudósok 80 802, 35 és 69 év közötti japán embert vontak be a vizsgálatba. Közülük 34 555 férfi és 46 247 nő volt.

A résztvevők étrendjét étkezési gyakorisági kérdőívek segítségével elemezték, arra összpontosítva, hogy fogyasztottak-e és milyen gyakran kis halat.

A kilencéves vizsgálati időszak alatt 2482 résztvevő halt meg. Közülük 1495-en rákban.

Az olyan tényezők, mint az életkor, a testtömegindex, az alkoholfogyasztás és a dohányzás figyelembevétele után a kutatók szignifikáns összefüggést találtak a nők rendszeres kishal fogyasztása és a bármilyen rákos megbetegedésből eredő halálozás csökkenése között.

Azoknál a nőknél, akik havonta egy-három alkalommal fogyasztottak kis halat, 32 százalékkal alacsonyabb volt az összes halálozási kockázat, és 28 százalékkal kisebb volt a rákban való halálozás esélye, mint azoknál, akik nem fogyasztottak rendszeresen. Azoknál, akik hetente egy-két alkalommal, illetve háromszor vagy többször ettek kis halat, 28 százalékkal, illetve 31 százalékkal volt alacsonyabb a teljes halálozás kockázata, és 29 százalékkal, illetve 36 százalékkal volt alacsonyabb a rákban való elhalálozás esélye.

Mire jók a kis halak?

A kis hal hihetetlenül gazdag tápanyagokban, különösen azért, mert általában egészben fogyasztják. A feje, csontjai és szervei kalciumban, D-vitaminban és A-vitaminban gazdagok.

„Az olyanok, mint a szardínia és a szardella, szintén gazdag forrásai az olyan tápanyagoknak, mint az omega–3 zsírsavak és a fehérje” mondta Roxana Esani okleveles sporttáplálkozási szakértő.

A bennük található mikrotápanyagok bizonyítottan támogatják a csontok egészségét, az immunrendszert, a szívet, az izmokat, a bőrt és az anyagcserét. Csökkenthetik a szervezetben a gyulladást is, amely krónikus állapotban növelheti az olyan betegségek kockázatát, mint a cukorbetegség, a szívbetegség és az asztma.

Milyen fajtát érdemes vásárolni?

A könnyen elérhető fajták közé tartozik a szardella, a szardínia, a kis makréla és a hering. Bár a halpultban lehet, hogy van néhány ilyen, a legjobb, ha a halkonzerveket választja.

Szardínia- és szardellakonzerv szinte minden nagyobb élelmiszerboltban kapható, és sok üzletben makréla- és heringkonzervet is árulnak.

Elolvasom a cikket