Három légvédelmi indítóállás megsemmisítéséről számoltak be az oroszok

MH/MTI
2024. július 10. szerda. 18:53

A Moszkvában kiadott hadijelentés szerint az orosz fegyveres erők a hatból négy frontszakaszon előrenyomultak Ukrajnában az elmúlt nap folyamán, nyolc rohamot és ellenrohamot visszaverve. Az orosz összesítés értelmében az ukrán hadseregnek mintegy 2100 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a harci érintkezés vonalán.

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett három tábori lőszerraktárt, egy MiG-29-es repülőgépet, egy harckocsit, két páncélozott harcjárművet – az egyik egy német Marder gyalogsági harcjármű volt –, két amerikai M777-es, egy M198-as és egy brit FH–70-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők három rakétáját, négy amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, négy francia HAMMER irányított légibombát, továbbá 55 légi drónt.

Szergej Lebegyev, „a mikolajivi földalatti mozgalom koordinátora” a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az odesszai régióban lévő Csornomorszk kikötőjében szerda hajnalban orosz csapás ért egy titkos fegyverraktárt, amelybe brit „zsoldosok” a közelmúltban rakétákat szállítottak. Lebegyev szerint több brit halottat Romániába szállítottak.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek szerdán ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Belgorod megyei Sebekino településen egy civil életét vesztette, hét pedig megsebesült, a donyecki régióban lévő Horlivkában pedig ketten szenvedtek sérüléseket.

Lövések érték szerdán a zaporizzsjai atomerőmű közelében lévő Enerhodar városát.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) arról számolt be, hogy meghiúsított egy, három magas rangú orosz tiszt moszkvai felrobbantására irányuló az ukrán kísérletet. A tájékoztatás értelmében őrizetbe vettek egy, az ukrán katonai hírszerzés által beszervezett, 30 éves, orosz állampolgárságú férfit, aki megszervezte, hogy futárszolgálatok nagy erejű, ajándéknak álcázott bombát juttassanak el a védelmi minisztériumi vezetők lakcímére.

A pokolgépeket azt követően kellett volna felrobbantani, miután a futárok visszaigazolták a kézbesítést. A vádlott, aki beismerte, hogy májusban szervezték be, azt mondta, hogy pénzért vállalta az együttműködést.

Az FSZB közölte, hogy megakadályozta egy olyan ukrán terv végrehajtását is, amely az egyetlen orosz repülőgép-hordozó, a Murmanszkban 2018 óta javítás alatt álló Admiral Kuznyecov felgyújtására irányult. Az ukrán különleges szolgálatok egyik embere márciusban messengerüzenetek révén kapcsolatba lépett egy, a hajón katonai szolgálatot teljesítő orosz állampolgárral, akinek azt ígérte, hogy segíti Finnországba szökni, ahol új okmányokat és egy nagyobb összeget kap. A beszervezésre kiszemelt célszemély azonban értesítette az FSZB-t.

A TASZSZ hírügynökség szerint az Admiral Kuznyecovot a tervek szerint az év végén állítják ismét hadrendbe.

Elolvasom a cikket