Hogyan segíthet a táplálkozás a demencia megelőzésében?

A zöldségek rendkívül jótékonyan hatnak az agy egészségére. Például a leveles zöldségek, mint a kelkáposzta, a mángold, a spenót és a jégsaláta. Bármilyen zöldséget beilleszthet az étrendjébe, mivel rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen K-vitaminban gazdagok.

Egy 2022-es tanulmány szerint a vér magas K-vitamin-szintje összefügg az emberek jobb kognitív funkcióival.

Emellett fontos, hogy az agy egészségének megőrzése érdekében teljes kiőrlésű gabonából készült ételeket is beiktassunk az étrendünkbe. Ilyen például a teljes kiőrlésű kenyér, a barna rizs és az amaránt. Ezek magnéziumot tartalmaznak, ami jót tesz az agysejteknek.

A diófélék jót tesznek az egészségnek. A mandula E-vitamint tartalmaz, amely antioxidáns, és védi az agy egészségét.

A bogyós gyümölcsök is gazdagok antioxidánsokban, amelyek csökkenthetik a demencia kockázatát. A hal kiváló fehérjeforrás. Szükség van rá a neurotranszmitterek előállításához, azokhoz a vegyületekhez, amelyek lehetővé teszik az agysejtek számára az egymással való kommunikációt.

Tegye étrendjébe a zsíros halakat. Például lazacot, makrélát, heringet. Ezek gazdagok omega-3 zsírsavakban, amelyek fontos szerepet játszanak az agysejtek felépítésében.

Elolvasom a cikket

hirlistazo.hu
Adatvédelmi áttekintés

Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.