Lengyelország nyolcezer katonát küld a fehérorosz határra

MH/MTI
2024. július 10. szerda. 19:41

A politikus a másik miniszterhelyettessel, Cezary Tomczykkal, valamint Wieslaw Kukula altábornaggyal, vezérkari főnökkel közös sajtóértekezleten közölte ezt Varsóban. Elmondták, hogy a május végén bejelentett, Lengyelország keleti határszakasza védelmének fejlesztését célzó, Keleti Pajzs nevű projekt támogatásáról az utóbbi hetekben észt, litván, lett és finn partnerekkel tárgyaltak, és Pawel Bejda az Európai Beruházási Bank képviselőivel is megbeszélést tartott „a projekt egy részének esetleges finanszírozásáról”.

Cezary Tomczyk megerősítette: augusztus elején elindítják a Biztonságos Podlasie (a Fehéroroszországgal szomszédos lengyel vajdaság) fedőnevű műveletet, amely addig fog tartani, amíg el nem éri műveleti készségét a Határvédelmi Egység (KOP) nevű, a Keleti Pajzs keretében felállítandó alakulat. A KOP a tervek szerint 2028-ra áll össze.

Pawel Bejda közölte: az augusztus 1-jén kezdődő Biztonságos Podlasie művelet keretében a keleti határ védelmére átvezénylendő összesen 17 ezer katona közül nyolcezren közvetlenül a határon fognak szolgálni, kilencezren pedig készenlétben maradnak, és szükség esetén 48 órán belül bevethetők lesznek határszolgálatra. A kontingensek féléves időszakonként váltják majd egymást.

A sajtókonferencián nem részletezték, hogy a létszámnövelés mikor kezdődik, és milyen ütemben történik majd. Korábbi közlések szerint augusztustól ezer fővel erősítik a jelenleg mintegy hatezer fős katonai jelenlétet a keleti határon.

A Keleti Pajzs keretében 2028-ig a lengyel–fehérorosz és – a Kalinyingrádi terület esetében – a lengyel–orosz határon korszerű térfigyelő és drónrendszereket telepítenek, terepakadályokat, valamint a lakosság és a katonák számára szánt óvóhelyeket létesítenek. A migrációs nyomás miatt korábban a lengyel-fehérorosz határvonal jelentős részén már felépült az elektronikus riasztórendszerrel felszerelt acélkerítés.

A 10 milliárd zlotyba (924,8 milliárd forint) kerülő Keleti Pajzsot korábbi bejelentések szerint az állami költségvetésből finanszírozzák, de uniós forrásokért is folyamodnak e célból. Donald Tusk kormányfő az európai uniós állam- és kormányfők június végi csúcsértekezlete után elmondta: az európai vezetők beleegyeztek, hogy hozzájárulnak a Keleti Pajzs költségének támogatásához.

Elolvasom a cikket