Görögdinnye – zöldség vagy gyümölcs?
A görögdinnye nem gyümölcs, hanem zöldség, pontosabban gyümölcspótló zöldségféle. A görögdinnye a tökfélék családjába tartozik, ahova az uborka, a sütőtök, a cukkini és a sárgadinnye is.
Jobb egy szelet dinnye, mint egy pohár csapvíz
Húsának jelentős része víz. De ez a víz sokkal értékesebb, mint a csapvíz vagy az ásványvíz, ugyanis biológiailag könnyen felvehető formában tartalmaz ásványi anyagokat és vitaminokat, valamint a nyári kánikulában jobban frissít, mint bármilyen folyadék.
Ásványi anyag, vitaminok és sok-sok cukor
A dinnye vitamin- és ásványianyag-tartalma is jelentős, ezért rendkívül egészséges. Kalóriatartalma alacsony – 100 gramm görögdinnye energiatartalma átlagosan 30 kcal –, viszont a cukortartalma magas. Brix-fok vagy cukorfok a cukortartalom mértékegysége. A legtöbb görögdinnyefajta 9-es és 10-es között mozog a skálán. A nagyon édes görögdinnyék – mint a Mirto vagy a Rubin – elérhetik a 11-12-es fokozatot is.
Magos vagy magszegény?
Magyarországon korábban a kerek és az utóbbi években újra a hosszúkásabb típus a legnépszerűbb, illetve divatba jöttek a magszegény dinnyék, amelyek nemesítése tradicionális nemesítési eljárásokkal történik. Sokan természetesnek veszik, de a banán is magszegény, mégsem ódzkodunk a fogyasztásától. A magszegény görögdinnye húsa édesen roppanó, és nem kásásodik olyan gyorsan, mint a magvas testvére.
Görög-e a görögdinnye
Sokan úgy gondolják, hogy a görögdinnye Görögországhoz kapcsolódik. Pedig onnét kapta a nevét, hogy kerek termései vannak, azaz görgethető, görög. A görögdinnye valójában Afrika déli részéről származik, valószínűleg a Kalahári-sivatag környékéről. A legkorábbi görögdinnyeszüret – amiről tudunk – nagyjából ötezer évvel ezelőtt, Egyiptomban történt.
Legjobb a hazai!
Ma már gyakorlatilag egész évben vehet görögdinnyét, de magyar görögdinnyét csak június közepétől szeptember végéig találunk. Megéri megvárni a magyar szezont, mert hazai kertészek termelik, magas szakértelemmel, betartva a növény-egészségügyi szabályokat, ami a külföldi dinnyéknél kérdéses.
Így válassza ki a tökéletes darabot!
Régen meglékelték a dinnyét, így meg lehetett kóstolni vásárlás előtt, azonban ez a szokás a különböző szabályozások miatt nem volt fenntartható. Manapság a színe, fényessége, épsége és hangja alapján próbáljuk a legjobbat választani. Érdemes a fényes, ép, sötétzöld héjú, sötétsárga aljú dinnyét választani.
+1 tipp: Ha igazán zamatos, édes, lédús dinnyét szeretne, akkor a Mirto fajtát keresse a zöldségeseknél. Ez a dinnyefajta tökéletesen gömbölyű formájú, sötétzöld, friss termései mélypiros húsúak. Új kedvence lesz, ebben biztosak vagyunk!