Nem félnek a hollandok az angoloktól

SM
2024. július 10. szerda. 11:40

A legutóbb Eb-n ezüstérmes angol válogatott támadójátéka eddig csalódást okozott: Szerbia 1–0-s legyőzése után négy döntetlent ért el a rendes játékidőben. Egybehangzó vélemények szerint a gárda a vártnál gyengébben teljesít.

Gareth Southgate szövetségi kapitány sikeres kezdőcsapatra vonatkozó kísérletei eddig nem váltak be, a fáradtnak tűnő Harry Kane–Phil Foden–Jude Bellingham csatársor pedig – Kane és Bellingham két-két gólja ellenére – nem tűnik hatékonynak.
„Ezeken a tornákon óriási nyomás alatt játszanak a csapatok, ráadásul nálunk sok fiatal van – magyarázkodott Southgate. – Mi is nagy nyomás alatt vagyunk kezdettől fogva, de jól helytállunk. Nem szerzünk sok gólt, de három olyan csapattal találkoztunk, amelyek nagyon szervezett védelemmel álltak fel. Tény, hogy Kane nincs csúcsformában, de fontos szerepe van a csapatban” – tette hozzá a szövetségi kapitányként száz meccsnél tartó tréner.
A hollandoknál Ronald Koeman nagy nehezen megtalálta a talán leginkább ütőképes kezdőtizenegyet, ugyanakkor nagy kérdés, hogy ragaszkodik-e elöl Memphis Depay-hoz, vagy a negyeddöntőben becserélése után remeklő Wout Weghorstnak szavaz bizalmat.

Az 1988-ban Európa-bajnok hollandok a törökök elleni negyeddöntőben húsz percre voltak a búcsútól, mielőtt fordítani tudtak volna, és a szurkolók többek között az elhivatottságot hiányolták a gárdából.
„Harcolnunk kell az elődöntőben. Két nagy múltú csapat csap össze szerdán, az angoloknak remek játékosaik vannak, de nekünk is” – hangsúlyozta a játékosként Európa-bajnok Koeman.

A két válogatott eddigi 32 csatából 13-szor az angolok, kilencszer pedig a hollandok kerültek ki győztesen. Eb-ken kétszer találkoztak, 1988-ban az Oranje 3–1-re nyert Düsseldorfban Marco van Basten mesterhármasával, 1996-ban pedig a háromoroszlánosok győztek 4–1-re a Wembley-ben – Southgate-tel a hátvédsorban.

Az utóbbi óta lejátszott kilenc mérkőzésükből viszont csak egyszer ünnepelhettek az angolok. Legutóbb a 2019-es Nemzetek Ligája-elődöntőben ütköztek meg, akkor a németalföldiek hosszabbítás után 3–1-re nyertek Guimaraesben.

Az angol válogatott szerdán 21 órától méri össze erejét a holland csapattal, a játékvezető a német Felix Zwayer lesz, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.

Elolvasom a cikket