Új dzsessztehetségeket fedezett fel a Szakcsi rádió

Megvan az első öt kiválasztottja a Szakcsi rádió hetek óta tartó kampányának: a rádió szakmai grémiuma megnevezte azt az öt előadót, illetve zenekart, akiknek dalai mostantól elérhetőek a rádió lejátszási listájában.A közmédia online dzsesszrádiója a több évtizedes múltra visszatekintő hazai dzsessz bemutatása mellett a kortárs tehetségeket is reflektorfénybe kívánja helyezni. A rádióadó valamennyi dzsessz-zenész számára nyitottá tette a jelentkezést, de zömében fiatalok, feltörekvő előadók, zenekarok illetve hangszeres zenészek pályáztak. A Szakcsi rádió szakemberei olyan tehetségeket keresnek, akik autentikusan képviselik a magyar dzsessz hagyományait. A bemutatkozó anyagokat továbbra is várják, ám az első körben kiválasztott dzsesszformációkkal és előadókkal mostantól bármikor találkozhatnak a hallgatók.

Az Emingó zenekar célja, hogy a dzsesszt mint szemléletmódot képviselje, az elődök hagyatékát a tagok személyiségén átszűrve önazonosan megmutassa. Zenéjükben ismétlődő világzenei dallamok, afrikai ritmusok és hip-hop groove-ok jelennek meg, nagy hangsúlyt helyezve az improvizációra. Túlnyomórészt saját szerzeményeket játszanak.

Hárs Rózsa, a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatójának zeneiségére a francia sanzonok és a latin dallamok világa volt nagy hatással. 2020 óta ír saját dalokat, zenekarában neves magyar dzsessz-zenészek szerepelnek. Koncertjeiken a saját számok mellett híres dzsessz-standardek és sanzonok is elhangzanak.

A Zian Jazz Planet 2023-ban alakult, debreceni és annak környékén élő dzsessz-zenészek összefogásával. New jazz, neo soul és latin stílusban utaznak, saját számokat játszanak. Jelenleg első, Jupiter című albumukon dolgoznak, amelyen számos kiváló vendégelőadó is közreműködik. Zenéjüket a frissesség és a játékosság jellemzi.

Orbay Lilla zenei tanulmányait klasszikus zongorával kezdte, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsesszénektanár szakán folytatta. Saját kompozícióit tartalmazó lemezei, valamint számos elismert zenésszel való közreműködése révén vált ismertté. Formációi, az Orbay Lilla Quintet és az Ephemere, gyakran lépnek fel különböző rendezvényeken.

A 2023-ban Budapesten megalakult modern dzsessztrió, Lukács Márton Örs zongorista/zeneszerző vezetésével került be a magyar dzsessz vérkeringésébe. A Lukács Márton trióban Siklós Kornél dobokon és Suke Sándor nagybőgőn játszik. Első lemezük, a Still Searching 2024-ben jelent meg, amelyen az akusztikus dzsessztrióhangzás kortárs klasszikus és neo-soul elemekkel keveredik.

A Szakcsi rádió online adása a Médiaklikk mellett az ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével is elérhető, de érdemes a rádióadó saját Spotify-csatornájára is feliratkozni, amelyen podcasttartalmak és folyamatosan frissülő zenei lejátszási listák közül lehet válogatni.

Elolvasom a cikket