Ukrajna a NATO-csúcson azt fogja kérni az Egyesült Államoktól, hogy engedélyezze az Oroszország elleni csapásokat

Ukrajna azt tervezi, hogy a washingtoni NATO-csúcstalálkozón kérni fogja az Egyesült Államok engedélyének meghosszabbítását az általa szállított fegyverek orosz területre történő bevetésére – közölte a Politico című napilappal Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője. Elmondása szerint Kijev kérni fogja Joe Biden elnök kormányát, hogy engedélyezze az amerikai nagy hatótávolságú rakétarendszerek használatát – írta az eadaily.com.

Az Észak-atlanti Szövetség csúcstalálkozójára július 9. és 11. között kerül sor. Biden a tervek szerint a csúcstalálkozó utolsó napján találkozik Volodimir Zelenszkijjel. Az Associated Press a Fehér Ház szóvivőjére hivatkozva azt írta, hogy rajtuk kívül mintegy 20 olyan ország vezetője vesz részt a megbeszéléseken, amelyek kétoldalú biztonsági megállapodásokat tárgyaltak és írtak alá Kijevvel.

Az ukrajnai katonai művelet megkezdése után a nyugati országok fegyvereket kezdtek szállítani Kijevnek, megtiltva, hogy azokat orosz területre irányuló csapásokhoz használják. 2024. május végén, az orosz csapatok Harkivi területen való előrenyomulása közepette az USA enyhített ezeken a korlátozásokon, és engedélyezte az ukrán fegyveres erőknek a „légvédelmi harcokat” kizárólag Harkiv közelében.

A The Washington Post szerint Ukrajnának engedélyezték, hogy a határtól legfeljebb 100 kilométerre, orosz területekre csapjon le amerikai fegyverekkel. Biden hangsúlyozta, hogy Washington nem engedélyezi a 321 kilométer mélyen Oroszországba irányuló csapásokat és a Moszkva és a Kreml elleni támadásokat.

Elolvasom a cikket