Biztató üzenet érkezett Rómából

MH/MTI
2024. július 11. csütörtök. 22:27

„Különösképpen olyan jelentős témák terén van teljes egyetértés, mint a migráció, amelyen mi is nagyon intenzíven dolgozunk annak érdekében, hogy bővítsük a migrációval szembeni európai fellépés külső dimenzióját, de egyetértés van a versenyképesség erősítése terén, a bővítést illetően a nyugat-balkáni térség csatlakozásával, és nem utolsósorban egyetértünk a demográfiai politikában is, amelyet az egyik nagy kihívást képviseli. Ezek elsődleges kérdések, amelyek tekintetében közös utat járunk, és úgy gondolom, hogy a következő hónapokban pozitív munkát végzünk majd. A római kormány részéről nem fog hiányozni a támogatás” – mondta az MTI-nek az olasz EU-ügyi miniszter.

Emlékeztetett, hogy a magyar elnökség programpontjait Giorgia Meloni miniszterelnöknek Orbán Viktor személyesen mutatta be június 24-i találkozójukon Rómában, az akkori eseményen a két kormány több minisztere is részt vett.

Magyarország soros elnöksége ünnepélyes nyitóprogramját Kovács Ádám Zoltán nagykövet koncerttel egybekötött borkóstolóval indította a Római Magyar Akadémián, ahova meghívást kaptak az európai és olasz politikai és diplomáciai, valamint kulturális élet képviselői.

A megnyitón felszólalt Kovács Ádám Zoltán nagykövet, Raffaele Fitto, az olasz miniszter és Belánszky-Demkó Zsolt rendkívüli és meghatalmazott nagykövet a FAO-nál.

Beszédében Kovács Ádám Zoltán felsorolta a magyar elnökség programpontjait. Hangoztatta, hogy az EU soros vezetőjeként Magyarország „becsületes közvetítő szerepet” akar betölteni a békét és biztonságot tartva szem előtt „egy valóban erős Európa” érdekében. Ismertette a magyar elnökség gazdag olaszországi programját, hangoztatva, hogy Róma rendkívüli helyszín, mivel alapító tagállamról van szó, és az olasz fővárosból indult útjára 1957-ben az első európai közösség.

Raffaele Fitto beszédében a római kormány és a miniszterelnök Giorgia Meloni üdvözletét tolmácsolta a magyar elnökségnek. Hangoztatta, hogy jelentős egység van Róma és Budapest között, ami az EU jövőjét illeti. A következő időszakot rendkívülinek nevezte, egyrészt az európai intézmények megújítása miatt, másrészt az ukrajnai háborús helyzet következtében, amely „veszélyes szintre emelkedett” – mondta. Az olasz kormány együttműködését biztosítja, ami a magyar elnökség dossziéit illeti – jelentette ki Fitto, aki eredményes közös munkát kívánt a magyar elnökségnek.

Lucio Malan, az Olasz Testvérek (FdI) kormánypárt szenátusi frakcióvezetője az MTI-nek kijelentette: „az Olaszország és Magyarország közötti kapcsolatok miatt is örömmel tekintünk a magyar elnökség elé. Orbán Viktor miniszterelnök nem késlekedett: rögtön lépett, és cselekvése vitához vezetett, sokat beszélnek róla, de én úgy gondolom, hogy fontos változtatni a helyzeten, megmozgatni egy kicsit az állóvizet. Számos kezdeményezést várunk, amelyekhez Olaszország támogatását biztosítja”.

Úgy vélte, „Magyarországnak joga van, mint minden más tagállamnak az Európai Unióban, hogy a következő hat hónapban gyakorolja mandátumát. Azt kívánom Orbán miniszterelnök úrnak, hogy a lehető legjobban töltse be az elnökséget, mindannyiunk érdekét tartva szem előtt, és tudom, hogy védelmezni fogja, mint mindig, Magyarország érdekeit és ezzel együtt egész Európa érdekeit, mivel a béke mindenki érdeke”.

Elolvasom a cikket