Csontvázak zuhannak ki Pécsett a baloldali városháza szekrényeiből

Két projekt esetében is pénzügyi problémák adódtak, egyrészt 155 millió forint pályázati pénzt vissza kell fizetni, másrészt 160 milliót a városi kasszából kell biztosítani egy projekt befejezésére.

Egészen elképesztő tempót diktálhatnak a baloldali önkormányzatnál, hiszen amíg arra rendkívül sok energiájuk elment, hogy az előző városvezetést, vagy a kormányt ekézzék, addig még 2024 nyarán is egy 2018-ban, tehát Páva Zsolt polgármestersége idején elnyert pályázattal foglalatoskodnak. Ráadásul nem is túl szerencsés történet kapcsán, hiszen a „Csarnoképítés a pécsi Déli Ipari Parkban”, valamint az „Üzemépület kialakítása a pécsi Déli Ipari Parkban projektek” finanszírozásáról kiderült, a városi önkormányzat elbukta a korábbi pályázat jelentős részét, amit most a pécsieknek kell kifizetniük.

A nyári szünetben ülésező bizottságok elé kerülő előterjesztés szerint a közel egymilliárdos összegű projektekre elnyert pénzből 155 milliót kell visszautalni, miközben a városi kasszából 160 milliót kell biztosítani. Ezt azzal magyarázzák, hogy az egyikre alacsonyabb, míg a másikra magasabb ajánlat érkezett a közbeszerzésen, és ezzel együtt nem is tudták azt sem megoldani, hogy a pályázati forrásokat az Irányító Hatóságnál átcsoportosítsák.

A 2018-ra datált projektet egyértelmű célja az volt még az előző önkormányzat idején, hogy a város gazdasági helyzetét megerősítsék, amelynek érdekében iparcsarnokok építését célozták meg a Déli Ipari Parkban, hogy azokat munkahelyteremtő beruházások után cégek vegyék igénybe.

Az előző fideszes városvezetés által elindított gazdaságfejlesztési program következtében emelkedhetett meg a város iparűzési adóbevétele, amely az elmúlt évben 14 milliárd forint körül alakult. A korábbi lendület azonban 2019-ben megtört, amit megvilágít a következő összehasonlítás is: a harmad akkora Zalaegerszegen néhány esztendő alatt 7,5 milliárdra nőtt az iparűzési adóbevétel, arányosítva ez Pécs esetében húsz milliárd forint bevételt jelentene. Ezt azonban a baranyai vármegyeszékhely meg sem közelíti.

Jellemző, hogy a jelenlegi városvezetés a japán Seiren-gyár avatójára sem ment el, de Dobrev Klára pécsi fóruma érdekében még a közgyűlési munkát is megszakították. Mindezek mellett egy olyan befektetőellenes hangulatkeltést indítottak, amellyel nemcsak Pécsnek, hanem a régiónak is komoly károkat okozhatnak.

Elolvasom a cikket