Egészséges a húsmentes táplálkozás?

Az ultrafeldolgozott ételek akkor is károsak, ha növényi alapúak – figyelmeztetett Facebook-posztjában az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer. A News-Medical cikkére hivatkozva azt írták, a húsmentes táplálkozás sem feltétlenül egészséges, hiszen egyáltalán nem mindegy, mennyire feldolgozottak az elfogyasztott élelmiszerek.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása fokozottan növeli a kardiometabolikus betegségek, a mentális egészségi problémák, valamint a korai halálozás kockázatát. Még akkor is, ha az elfogyasztott termékek történetesen növényi eredetűek – állapította meg egy új tanulmány.

Ahogy arra a kutatók rámutattak, míg a feldolgozatlan növényi élelmiszerek fogyasztása valóban csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, az ultrafeldolgozott ételek viszont éppen ellenkezőleg, növelik azt.

Ha tehát az ultrafeldolgozott növényi ételeket nem ultrafeldolgozott növényi fogásokra cseréljük, az hét százalékkal mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek, valamint 15 százalékkal a korai halálozás esélyét. Ha azonban a feldolgozatlan élelmiszereket váltjuk le ultrafeldolgozottra, akkor 5-12 százalékkal emelkedik a kockázat.

A feldolgozottság mértéke tehát döntően befolyásolhatja az egészségi hatásokat, ezért a szakemberek szerint a fogyasztóknak tisztában kell lenniük az ultrafeldolgozott ételek fogyasztásának veszélyeivel akkor is, ha növényi alapú ételekről van szó – olvasható a Rizikometer posztjában.

Elolvasom a cikket