Ezek a témák voltak terítéken az uniós környezetvédelmi miniszterek ülésén

MH/ MTI
2024. július 11. csütörtök. 14:39

A versenyképességről, a vízgazdálkodásról, az éghajlatváltozásról, illetve finanszírozási kérdésekről is tanácskoznak az uniós környezetvédelmi miniszterek kétnapos budapesti informális ülésükön – mondta Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az ülés előtt újságíróknak.

Az államtitkár felidézte: idén Baku, Azerbajdzsán fővárosa ad otthont az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának (COP 29). Szeretnék az uniós környezetvédelmi miniszterekkel minél előbb megkezdeni az egyeztetést arról, hogyan lehet sikeressé tenni a novemberi rendezvényt – közölte.

A magyar EU-elnökség egyik fő témája a versenyképesség, amely fontos a környezetvédelem, a körforgásos gazdaság, a fenntarthatóság szempontjából is. Sokkal sikeresebb zöld átállást lehet megvalósítani, ha ezen a területen is a prioritások közé kerül a versenyképesség – hangsúlyozta Raisz Anikó.

Az államtitkár kifejtette: a most kezdődő uniós ciklus egyik legfontosabb témája a víz lesz. A következő időszak egyik legnagyobb kihívása klímavédelmi, gazdasági és együttműködési szempontból is a vízgazdálkodás, ezért kerül napirendre a csütörtöki ülésén.

A tanácskozás pénteken is folytatódik, a résztvevők víz- és légszennyezési kérdésekkel foglalkoznak majd. Ennek keretében szeretnék interaktív tevékenységbe is bevonni az uniós környezetvédelmi minisztereket, bemutatják nekik például a PET Kupa hulladékgyűjtő versenyeket – jelezte Raisz Anikó.

Az ülés finanszírozási kérdésekről szóló részében az Európai Beruházási Bank (EBB) alelnöke mutatja majd be, hogy a klímaváltozás, a környezetvédelem és a fenntarthatóság területén milyen finanszírozási lehetőségeket kínál a bank a tagállamok és vállalataik számára – ismertette az EM államtitkára.

Elolvasom a cikket