Folytatódhat a lítiumprojekt Szerbiában

MH/MTI
2024. július 11. csütörtök. 20:42

Az alkotmánybíróság döntése szerint a szerb kormány döntése, amely megszüntette a projektet, illetve a szóban forgó, nyugat-szerbiai térségre vonatkozó területrendezésről szólt, nem összeegyeztethető sem a törvényekkel, sem az alkotmánnyal.

A szerb kormány a környezetvédők hangos tiltakozása miatt 2022 januárjában visszavonta a Rio Tinto engedélyeit, amelyek lehetővé tették volna, hogy az óriásvállalat lítiumbányát nyisson a nyugat-balkáni országban. A projekt értékét akkor 2,4 milliárd dollárra (871,5 milliárd forint) becsülték. A belgrádi vezetés a döntést a környezetre gyakorolt negatív hatással, valamint az állampolgárok tiltakozásával indokolta.

A Jadar nevet viselő bányászati projekt teljes kapacitásában Európa lítiumszükségletének a 90 százalékát fedezné. A lítiumot főként az elektromos autók és a mobileszközök akkumulátoraiban használják.

A csütörtöki döntést követően több százan gyűltek össze az alkotmánybíróság előtt, hogy a lítiumkitermelés elindítása ellen tüntessenek annak környezetkárosító hatása miatt.

Elolvasom a cikket