Gyógyszer nélkül is csökkenthető a magas vérnyomás

Vérnyomásnak nevezzük az erekben keringő vér által a belső érfalra kifejtett nyomást. Ez a szív összehúzódásakor nagyobb, elernyedésekor kisebb – e két érték a szisztolés és a diasztolés vérnyomás. Közismert, hogy a tartósan magas vérnyomás, avagy a hipertónia hosszú távon jelentősen fokozza olyan egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, mint az érelmeszesedés, szívroham és stroke, szívelégtelenség, értágulatok, vese- és látásproblémák, anyagcserezavarok. Ezzel együtt normál értékek mellett is előfordulhat, hogy a vérnyomás olykor viszonylag magasra felugrik, ami tünetként fülcsengést, erős szívdobogást, fejfájást, szédülést idézhet elő.

A kiugró, ingadozó vérnyomás hátterében többféle – jellemzően ártalmatlan – tényező meghúzódhat. Sokszor érzelmeink állnak mögötte: hormonális alapon a stressz és a szorongás is jelentősen megdobhatja a mért értékeket, beleértve az úgynevezett fehér köpeny szindrómát, amikor annak ellenére mér például háziorvosunk magas vérnyomásértékeket a rendelőben, hogy otthon nem szokott hasonló gondunk jelentkezni – olvasható a HealthCentral cikkében. Ugyancsak becsapós lehet e téren, ha ideje lenne kimennünk a mosdóba. A húgyhólyag telítettsége önmagában is akár 15 ponttal megdobhatja a vérnyomás szisztolés és diasztolés értékét, és amint könnyítünk magunkon, ez a hatás azonnal megszűnik.

Átmeneti vérnyomás-emelkedést okoz a fizikai megerőltetés is, legyen szó akár munkavégzésről, akár sportolásról. Ha közvetlenül edzés után mérjük, értékeink jelentősen meghaladhatják a nyugalmi állapotban mért vérnyomást, de normál esetben két órán belül visszacsökkennek. Érdemes külön szót ejteni a koffeinről és az alkoholról, amelyek fogyasztás után órákra megemelhetik a vérnyomást, és ha egyéb hasonló behatásokkal is társulnak, abból bizony kiugró értékek származhatnak. Szintén vérnyomás-növekedést okozhatnak azok az élelmiszerek, amelyek magas tiramintartalommal rendelkeznek. E körbe tartoznak például az érlelt sajtok, aszalt gyümölcsök, szárított húsok egyaránt.

Nem ritka, hogy a vérnyomást az időjárás befolyásolja az arra érzékenyek körében. Mint azt a Mayo Klinika írja, télen általában eleve magasabb valamelyest a vérnyomásunk, de a hirtelen változások, így akár a frontok hatására extrémebb reakciók is felléphetnek. Mindezeken túl dohányzás és egyes gyógyszerek mellékhatása is közrejátszhat a hirtelen kiugró vérnyomásértékekben.

Mi segíthet gyorsan csökkenteni a vérnyomást?

Érdemes hangsúlyozni, hogy bár ijesztő lehet, egy-egy enyhébb kiugrás még nem feltétlenül jelent komoly problémát. Különösen akkor, ha egyébként van rá észszerű magyarázat, például egy stresszes élethelyzet vagy az, hogy előzőleg túl sok kávét ittunk. Mindazonáltal érthető, ha szeretnénk mihamarabb ismét a normál tartományban látni a vérnyomásunkat. Ehhez néhány egyszerű praktikát is segítségül hívhatunk, amelyeket a Utahi Egyetem orvosi kara gyűjtött csokorba.

  • Próbáljon ki egy légzőgyakorlatot: ez segít ellazulni, csökkentve a pulzusát és vérnyomását egyaránt. Többféle gyakorlat is ismert, de – mint az a Harvard Egyetem leírásából kiderül – összességében a lassú be- és kilégzés a lényeges. Ha a tüdő teljesen megtelik levegővel, az stimulálja a központi idegrendszer és a bélrendszer között futó bolygóideget, pihenésre és emésztésre sarkallva a szervezetet. Ezenkívül a mély lélegzetvételek révén több oxigén jut a test és az agy szöveteibe, ami által örömérzetet biztosító endorfinok szabadulnak fel, miközben az adrenalin, az egyik legjelentősebb stresszhormon szintje csökken.
  • Vegyen egy meleg fürdőt: a stressz okozta vérnyomás-emelkedés ellen ez is jó eszköz. Mindegy, hogy fürdőkád vagy zuhany, a víz melegétől az erek kitágulnak, ami szintén vérnyomáscsökkentő hatású. Egyszersmind egy meleg fürdő lehetőséget teremt arra is, hogy kicsit eltávolodjunk a stresszt kiváltó tényezőktől, és egyfajta meditatív állapotban gondolhassuk újra a helyzetet.

A túl magas vérnyomás

Előfordulhat, hogy a vérnyomás nagyon magasra, 180/120 Hgmm fölé szökik fel. Ezt hipertenzív krízisnek nevezzük, amely sürgősségi állapot. Legjellemzőbb kiváltó oka, hogy a gyógyszeresen kezelt magasvérnyomás-betegek elfelejtik bevenni a gyógyszerüket, de egyéb egészségügyi problémák is állhatnak a háttérben. Ha ennyire magas értéket mérünk, majd kisvártatva a megismételt mérés sem mutat csökkenést, akkor fontos azonnal segítséget kérni. Szintén hívni kell a mentőket, ha a kritikus vérnyomás-emelkedéshez olyan tünetek társulnak, mint a mellkasi fájdalom, légszomj, hátfájás, gyengeség, zavartság, szédülés, hányás, beszéd- és látászavarok. A hipertenzív krízis kezeletlenül súlyos szövődményekhez vezethet, a többi között stroke-hoz, szívrohamhoz, vese-, tüdő- és szemkárosodáshoz, eszméletvesztéshez – figyelmeztet az Amerikai Szív Társaság (AHA).

Elolvasom a cikket