Hogyan csökkenthető az izzadás?

A nyári hőségben egyáltalán nem szokatlan, hogy ömlik rólunk a víz, amit a legtöbb esetben kellemetlen szagok is kísérhetnek. Ha ismerős a helyzet, és ön is mindennap az izzadás, és a vele járó kellemetlenségek ellen harcol, de már a dezodor sem segít, akkor megosztunk néhány egyszerű házi praktikát, amivel érezhetően csökkenthető a fokozott verejtékezés.

Összeérő, összedörzsölődő területek

Testünk összeérő, összedörzsölődő területein még intenzívebb az izzadás a nyári melegben. Sok esetben bőrirritációt is tapasztalhatunk, ami viszketéssel, kiütésekkel vagy kipirosodással jár. Azért, hogy elkerüljük az ilyen és ehhez hasonló kellemetlenségeket, érdemes hintőport szórni a kényesebb területekre, ugyanis az felszívja a nedvességet, így a viszketésnek is búcsút inthetünk.

Jó választás lehet még az Aloe vera gél is, mivel az nyugtató, izzadást csillapító hatással bír, ráadásul hidratál is, ami nem csak a bőrirritációt enyhíti, hanem a nyári melegben kifejezetten hasznos szervezetünk számára. Nőknél ilyenkor a mell alatti rész is kényes területnek számít, ezért jó megoldás, ha a melltartót tisztasági betéttel béleljük ki, de ismerünk olyanokat is, akik a kukoricakeményítőre esküsznek.

Izzadó fejbőr

Ha intenzíven verejtékezik fejbőrünk a nyári melegben, akkor használjunk olyan olajokat, mint a kókusz, a citromfű vagy a teafa. Ezek mind segítenek mérsékelni az izzadást. Továbbá fontos, hogy kerüljük a csípős, erősen fűszeres ételeket, helyettük inkább fogyasszunk hideg gyümölcsöket és zöldségeket.

További házi praktikák izzadás ellen

Érdemes kipróbálni néhány klasszikus házi praktikát is verejtékezés ellen. Dezodorozás előtt kenjük be hónaljunkat lefagyasztott zöld és/vagy fekete tea főzettel, ugyanis az csökkenti az izzadságmirigyek működését. Bármennyire is hihetetlen, de a a paradicsomlé fogyasztása is csodákra képes, ugyanis jelentősen összehúzza bőrünk pórusait, így az izzadás intenzitása is mérséklődik. Hónaljra kenve is működik, azonban 5-10 percnél tovább nem érdemes bőrünkön hagyni. Alkalmazzunk reggel, indulás előtt, majd miután lemostuk, jöhet valamilyen alumíniummentes, természetes anyagokból készül dezodor. Mindezeken túl érezhető javulást érhetünk el a problémás területeken almaecettel, citromlével, teafaolajjal vagy varázsmogyoróval.

Kánikula idején testünk természetes válaszreakciója a fokozott izzadás. Ennek mértékét azonban jelentősen befolyásolhatja a túlsúly, a stressz, a szorongás, különböző hormonális változások és a genetika is. Extrém esetekben akár valamilyen betegség is állhat a túlzott verejtékezés mögött.

Elolvasom a cikket