Jót tehet a piacnak az elektromobilitás

MH/MTI
2024. július 11. csütörtök. 23:37

A közlemény szerint – a szerdán bemutatott – az e-autókat érintő 11 pontos csomag uniós és országos szinten is meghatározta azokat a legfontosabb irányokat, amelyeknek köszönhetően nagy mértékben felgyorsítható az elektromos autózás terjedése.

Lőcsei Dániel, a Használtautó.hu brand managere a közleményben ismertette, hogy a használt elektromos autók átlagára 2021 óta több mint ötödével csökkent, ami az egyéb üzemanyagtípusoknál látott átlagárcsökkenésnek akár hétszerese is lehet. Ez idő alatt ráadásul több mint megduplázódott a portálon elérhető elektromosautó-kínálat.

Kiemelte, hogy a miniszter által felvázolt javaslatcsomag komoly lökést adhat a hazai autókereskedelemnek, különösen, ha a terveknek megfelelően a használt elektromos autóvásárlásra is elérhetőek lesznek a támogatások. Az autócserék következtében a kínálat is növekedésnek indulhat, ami még lejjebb szoríthatja a használtautók árait, motortípustól függetlenül. Ennek a nyertesei pedig a használtautó-vásárlók lehetnek.

Rámutatott, hogy fokozhatja az érdeklődést az elektromos autók iránt a töltőhálózati rendszerek fejlesztése is, mert az autók feltöltési lehetőségeivel kapcsolatos aggályok is egyelőre még sokakat tántorítanak el az e-autó vásárlástól. A Használtautó.hu szerint egy általános árcsökkenéssel nemcsak magánszemélyként járhatnak jól a vásárlók, hanem azok a cégek is, akik állami támogatással vásárolnának újonnan elektromos autót. Idén januártól ugyanis 2,8-4 millió forintos támogatást is kaphatnak autóvásárlásukhoz azok a hazai székhelyű vállalkozások, amelyek megfelelnek a pályázati feltételeknek.

Elolvasom a cikket