Katalin hercegné és a sport

Ahogy minden szülőnek megvan a maga nevelési módszere és elve, úgy Katalin hercegné is ragaszkodik néhány szabályhoz. De van egy-kettő, ami mindennél fontosabb, a lista élén pedig a sport áll.

A királyi család gyerekeinek minden délutánja ezzel telik: Katalin hercegné ebből nem enged

Mivel Katalin hercegné a sport megszállottja, imád mozogni, a gyerekeit is úgy neveli, hogy minél többet legyenek a szabadban. Vilmos herceg és Katalin hercegné gyermekei nem netezhetnek naphosszat, tehát iskola után előveszik a sporteszközeiket és amennyit csak lehet, a szabadban vannak, ahova többnyire Maria Borrallo, a dadusuk kíséri el őket, pláne úgy, hogy Katalin hercegné állapota ezt most nem mindig engedi.

A walesi hercegné úgy gondolja, a friss levegőn töltött időnél semmi sem lehet jobb, és azt se bánja, ha rossz idő van és a gyerekei piszkosan térnek haza, sőt…

Katalin hercegné: A friss levegőn töltött időnél semmi sem lehet jobb

Katalin hercegné: A friss levegőn töltött időnél semmi sem lehet jobb

Fotó: AFP/AELTC/Thomas Lovelock

Minél mocskosabbak, annál jobb, ugyanis annál jobban belefeledkeznek a sportba vagy játékba. Katalin egyébként a gyerekeihez hasonlóan nőtt fel, egészen kiskorától sportolt, és – sok szülővel ellentétben – az ő édesanyja sem volt mérges, ha sárosan ment haza. A walesi hercegnő számára a rossz idő sem kifogás: azt mondja, akkor is kell időt tölteni a természetben.

A családi mintát igyekszik továbbadni

„Gyermekként sok időt töltöttünk a szabadban, és ez az, amiért ma is igazán lelkesedek” – nyilatkozta Giovanna Fletcher Happy Mom, Happy Baby podcastjában 2020-ban Katalin hercegné. „Szerintem a kinttartózkodás nagyon jó a testi és szellemi jólét és a mentális egészség megalapozására” – tette hozzá, valamit arról is beszélt, hogy reméli, a sajátjához hasonló szép gyerekkort biztosít ezzel Györgynek, Saroltának és Lajosnak. „Azt szeretném, ha úgy emlékeznének vissza, hogy milyen jó volt strandolni vagy elázni az esőben és nevetni azon, hogy a gumicsizmánk tele van vízzel” – szögezte le. Katalin hercegné betegsége miatt most a gyógyulására koncentrál, de gyerekeinek így sem hagyja, hogy ellustuljanak.

Szeretet, szigor és sok-sok beszélgetés

A királyi család tagjai igyekeznek a hagyományos értékekmentén nevelni a gyerekeiket, tízéves György herceg, a hatéves Lajos herceg, valamint a kilencéves Sarolta hercegnő nagyon ragaszkodnak egymáshoz, édesanyjukhoz és édesapjukhoz, Vilmos herceghez is. A szeretet mellett azonban – bár ez nem látszik, ha nyilvánosan jelennek meg együtt – Katalin nagyon is szigorú édesanya, a hangoskodás és kiabálás abszolút tiltólistás a gyerekek számára, talán éppen ezért is tűnnek mindig nyugodtnak és összeszedettnek. Katalin és Vilmos a szemtelenkedést sem tűri, ha mégis előfordul, akkor utána elbeszélgetnek a gyerekeikkel: a dolgokat mindig megmagyarázzák, a tetteik következményeit felvázolják, hogy György, Lajos és Sarolta megértse, miben hibáztak. A legcsintalanabb közülük Lajos walesi herceg, ami érthető, hiszen ő a legfiatalabb – a nagyapjával, III. Károllyal kivételesen jó a kapcsolata – de Katalin és Vilmos gyermekei alapvetően nagyon jólneveltek, Sarolta, ahogyan a Trooping the Clolouron kiderült, kifejezetten gondoskodó.

Elolvasom a cikket