Kiderült, melyik a legegészségesebb csokoládé

A csokoládé gazdag A-, B1-, B3-, E-, C-vitaminokban, vasban, magnéziumban, cinkben, rézben, kalciumban, káliumban és mangánban – olvasható a Sports.kz oldalán.

Ezenkívül a kakaó bioflavonoidokat tartalmaz, amelyek gátolják a rákos daganatok növekedését, és epikatekint, amely csökkenti a vérnyomást.

„A csokoládéban található feniletilamin segít megbirkózni a fizikai megterheléssel, és visszanyerni az energiát, az anandamid javítja a hangulatot, elnyomja a szorongást, és javítja az általános közérzetet” – tette hozzá a táplálkozási szakértő.

A csokoládé előnyei a kakaó koncentrációjától függnek. A 70 százalék feletti kakaókoncentrációjú keserű csokoládét tartják a legegészségesebbnek. A finomság különleges íze lehetővé teszi, hogy ne fogyasszuk nagy mennyiségben, így megóv a túlevéstől.

A szakértő szerint a keserű csokoládé a szív- és érrendszeri egészségnek és a szellemi teljesítménynek is kedvez.

A 40-70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládé valamivel kevésbé egészséges. Az adalékokkal azonban óvatosan kell bánni: a dió, mazsola, aszalt gyümölcsök, lekvárok, gofrimorzsa növeli a csemege kalóriatartalmát.

A táplálkozási szakember megjegyezte, a tejcsokoládé nagyon magas kalóriatartalmú, különösen, ha adalékanyagokat tartalmaz.

„A tejcsokoládénak semmi haszna nincs: kakaó szinte nincs benne, viszont egyszerű szénhidrátok nagy mennyiségben. Ennek a desszertnek a túlzott fogyasztása növeli az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát” – magyarázta az orvos.

A fehér csokoládét tartják a legkárosabbnak. Kakaóvajat, tejport, cukrot és vanillint tartalmaz. „A nagy mennyiségű gyors szénhidrát miatt a fehér csokoládé mindenképpen káros. Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt jobb, ha kerülik a fogyasztását” – összegezte a szakember.

Elolvasom a cikket