Kína szerint a NATO hazudik

MH/ MTI
2024. július 11. csütörtök. 12:27

A tervezet szerint Kína az ukrajnai orosz háborús erőfeszítések döntő elősegítőjévé vált, és Peking továbbra is rendszerszintű kihívást jelent Európára és a biztonságra nézve.

„Mindannyian tudjuk, hogy nem Kína az ukrajnai konfliktus okozója” – jelentette ki a szóvivő.

„A washingtoni NATO-csúcstalálkozó nyilatkozata tele van hidegháborús mentalitással és harcias retorikával, a Kínával kapcsolatos tartalom pedig hemzseg a provokációtól, hazugságoktól, uszításoktól és rágalmaktól” – tette hozzá.

A csúcstalálkozón a NATO-országok vezetői határozottabban foglaltak állást Kína Oroszországnak nyújtott támogatásával kapcsolatban, az új nyilatkozat pedig megerősítette a Kínával kapcsolatos korábbi NATO-nyilatkozatokat.

„Kína alapvető álláspontja az ukrajnai kérdésben a béketárgyalások, és a politikai rendezés előmozdítása, melyet széles körben elismert és értékelt a nemzetközi közösség” – mondta a kínai szóvivő.

Az ukrajnai háború kitörésének első évfordulóján 12 pontból álló rendezési javaslatot tett közzé a kínai kormány, mely a párbeszéd folytatására és a nukleáris fegyverek bevetésének teljes tilalmára szólítja fel Oroszországot és Ukrajnát, és felszólít a polgári lakosság elleni támadások elkerülésére is.

Kína már a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt arra szólította fel a védelmi szövetséget, hogy gondolja át törekvéseit az ázsiai és csendes-óceáni térségben, arra kérve a NATO-t hogy változtasson Kínáról kialakított képén és hagyjon fel a hidegháborús mentalitással.

Lin Csien, a kínai külügyi tárca szóvivője szerint „NATO regionális védelmi szövetségnek nevezi magát, azonban folyamatosan átlépi a határait, kiterjeszti a mandátumát, túllép a védelmi zónáján és konfrontációt idéz elő, amellyel felfedi mélyen gyökerező hidegháborús mentalitását és ideológiai elfogultságát”.

A washingtoni NATO-csúcstalálkozón a Kínával kapcsolatos nemzetközi ügyek mellett a védelmi szövetség indiai- és csendes-óceáni térséggel folytatott fokozott együttműködését készülnek megvitatni a szövetségesek és a partnerországok.

Elolvasom a cikket