Közös lónak milyen lesz a robotrepülője?

MH/MTI
2024. július 11. csütörtök. 23:25

Franciaország, Németország, Olaszország és Lengyelország csütörtökön szándéknyilatkozatot írtak alá földi, illetve tengeri indítású, 500 kilométernél nagyobb hatótávolságú manőverező robotrepülőgépek közös fejlesztéséről a jelenlegi európai arzenálok hiányosságainak orvoslására.

Sébastien Lecornu francia védelmi miniszter a washingtoni NATO-csúcstalálkozó margóján tartott aláírási ceremónián kijelentette, hogy az új fegyverrendszereket elrettentésnek szánják. A tárcavezető jelezte, nyitottak arra, hogy az új munkáspárti brit kormány is csatlakozzon az Elsa (European Long-Range Strike Approach) nevű kezdeményezéshez.

Lecornu szerint az első tervek az év végéig elkészülnek, míg az egyéb specifikációkat, mint a hatótávolságok, később fogják részletesen kidolgozni. A kezdeményezés keretében lényegesen nagyobb hatótávolságot akarnak elérni a nagyjából 500 kilométer hatótávolságú német Taurus-rakétákénál.

A francia védelmi miniszter azt követően beszélt erről, hogy Washington és Berlin bejelentette közepes, több mint kétezer kilométer hatótávolságú Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépek németországi telepítését 2026-tól.

Elolvasom a cikket