Még angol szakértők szerint is jogtalan volt Kane büntetője

Sokan jogosan vetik fel, hogy minek a videóbíró, ha a többszöri visszajátszás után is a játékvezetők tévesen ítélnek. Az angol–holland elődöntőn a lassított ismétléskor jól látszott, hogy Harry Kane tíz méterről fölé rúgta a labdát, ami után a menteni akaró Dumfries összerúgott az angol támadóval. Meglepetésre a felvétel megnézése után a bíró 11-est ítélt, amiből Kane kiegyenlített.

Természetesen a bíró döntésével nem értett egyet Ronald Koeman, a hollandok szövetségi kapitánya, aki a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón elmondta: „Véleményem szerint nem történt büntetőt érő szabálytalanság. Mindkét játékos a labda felé rúgott, s lábaik összeértek. Úgy gondolom a VAR miatt nem lehet folyamatosan játszani, megtöri a futballt.”

Érdekesség, hogy egykori angol válogatott labdarúgók is kritizálták Zwayer ítéletet.

Gary Neville, az ITV szakértője szerint Hollandiának minden joga megvan ahhoz, hogy sértve érezze magát. „Volt hátvédként abszolút gyalázatos döntésnek tartom a büntetőt. A védő menteni akart, hogy blokkolja a lövést, de Kane megelőzte. Ez számomra nem büntető.”

A volt angol csatár, Alan Shearer a BBC Radio élő adásában így nyilatkozott: „Nem kétséges, hogy történt kontakt, de a védő Dumfries megpróbálta blokkolni a labdát, nem pedig felrúgta a támadót.”

A holland válogatott csapatkapitánya, Virgil van Dijk úgy érezte, a büntető volt a fordulópont a mérkőzésen. „A tizenegyesből az angolok hamar kiegyenlítettek, s ezzel megnőtt az önbizalmuk.”

A korábban fogadási csalással meggyanúsított Zwayernek nem ezt volt első botrányos döntése, 2021-ben például a Dortmund–Bayern München (2–3) rangadón a német bíró által megítélt vitatott döntések után a Dortmund akkori, a Real Madrid jelenlegi játékosa, az angol Jude Bellingham így panaszkodott: „Mit várhatunk el egy olyan bírótól, akiről köztudott, hogy Németországban komoly fogadási csalásokba keveredett?”

Ezúttal Bellingham nem kritizálta, mert javukra tévedett.

Elolvasom a cikket