Ötkarikán túl – könyv az olimpiák legkülönösebb magyar történeteiről

MH/ MTI
2024. július 12. péntek. 4:18

A szerző bemutatja a több mint félezer érem, bravúros rekord és felejthetetlen pillanat mögött rejtőző események hátterét, összefüggéseit, részleteit és a versenyzők történeteit is, mivel a másodpercek, méterek, pontok és gólok nem tudják teljesen visszaadni az olimpiák sokszínűségét. Ezekből a történetekből kiderül, hogy a magyar olimpikonok ötkarikás eredményeikkel hogyan tették sportnagyhatalommá Magyarországot.

„Hisz’ ki hinné, hogy egy atlétánk két ország között tréningezett, mígnem a határőrök fegyvert fogtak rá, egy rosszul rögzített időeredmény az öttusázónk elsőségébe került, sportlövőnk a súlyos balesete után a másik kezét edzve jutott el az aranyéremig, tornászunk az utolsó gyakorlatát követően kidobálta a felszerelését az ablakon, és egy fölényes győzelem sem jelentett örömet az úszónknak a célba éréskor” – teszi fel a kérdést a könyv ismertetőjében Dénes Tamás.

A több száz különleges történet feltárja az olimpiák eddig kevésbé ismert magyar vonatkozású pillanatait, valamint lehetőséget biztosít bepillantani a színfalak és a versenyek mögé.

Elolvasom a cikket