Putyin részt vesz a BRICS jubileumi parlamenti fórumán Szentpéterváron

Putyin részvételét a fórumon Valentina Matvijenko, az orosz Föderációs Tanács, vagyis a parlament felsőházának elnöke jelentette be szerdán. Ezt az információt megerősítette Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára, aki elmondta, hogy Putyin a fórumon több külön találkozót is tart majd a rendezvény résztvevőivel – olvasható a portál oldalán.

A Föderációs Tanács sajtószolgálata szerint a július 11-én és 12-én tartandó fórumra 16 országból, köztük Oroszországból mintegy 400 küldöttet várnak.

A fórum központi témája „A parlamentek szerepe a multipolaritás megerősítésében a méltányos globális fejlődés és biztonság érdekében” lesz. A Szövetségi Tanács szóvivője szerint ez a téma a mai kulcsfontosságú kihívásokat tükrözi.

„Találkozik az orosz elnökség legfőbb prioritásaival. Kiállunk a méltányos és biztonságos fejlődés mellett. A fórum minden rendezvényének középpontjában ez áll” – hangsúlyozta.

A fórumon részt vesz az orosz Állami Duma (a parlament alsóháza) küldöttsége Vjacseszlav Vologyin házelnök vezetésével, Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes, Szentpétervár kormányzója, Alekszandr Beglov, valamint Brazília, Egyiptom, India, Irán, Kína, az Egyesült Arab Emírségek, Etiópia, Dél-Afrika törvényhozói, az Interparlamentáris Unió, a FÁK Interparlamentáris Közgyűlés tagállamainak – Azerbajdzsán, Örményország, Belarusz, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán – képviselői.

Alekszander Dvojnyih, a Szövetségi Tanács agrár- és élelmiszerpolitikai bizottságának elnöke a fórumot egyedülálló platformnak nevezte a legfontosabb kérdések, például a világ élelmezésbiztonságának megvitatására. Biztos benne, hogy a fórumon konkrét javaslatok születnek majd a fejlődő országok folyamatos élelmiszerellátásának biztosítására.

„Az illegális szankciók, korlátozások és tilalmak rontják az élelmezési helyzetet különböző országokban és régiókban” mondta, hozzátéve, hogy az élelmiszerellátás kérdésében a parlamenti diplomácia nagyon fontos.

A fórum során a tervek szerint aláírják a szándéknyilatkozathoz csatolt jegyzőkönyvet és közös nyilatkozatot fogadnak el. A fórum keretében várhatóan számos találkozóra kerül sor az orosz parlament mindkét házának házelnökei és külföldi kollégáik között.

Ezen kívül július 12-én tartják a FÁK Parlamentközi Közgyűlés Tanácsának ülését.

Elolvasom a cikket