Tajvan szerint egyre nagyobb a veszély

MH/ MTI
2024. július 11. csütörtök. 23:04

„A kínai kommunisták regionális stabilitást veszélyeztető fenyegetése tovább nő, napról-napra gyakoribbak szürke zónás behatolásaik a Tajvani-szorosban és környékén, ami próbára teszi globális demokráciánkat” – idézte a beszédet az elnök hivatala.

Tajvan szerint Kína „szürke zónás” taktikát alkalmazva gyakorol nyomást Tajvanra egyebek között azzal, hogy a kínai parti őrség rendszeresen járőrözik a Tajvan fennhatósága alatti Kinmen-szigetek partjai közelében.

Szerdán a tajvani védelmi minisztérium közlése szerint a kínai Santung repülőgéphordozó a Fülöp-szigetek északi része mellett haladt el egy csendes-óceáni hadgyakorlatra tartva. A tárca csütörtökön hozzátette, hogy 66 kínai katonai repülőgépet is észleltek a sziget körül.

Tajvan, amelyet Kína szakadár tartományának tekint, csütörtökön hangsúlyozta, hogy szorosan figyelemmel követi a kínai katonai műveleteket.

A kínai hadgyakorlat egybeesik a NATO éppen most zajló washingtoni csúcsértekezletével, amelynek közleménytervezete szerint Kína Oroszország ukrajnai háborús erőfeszítéseinek meghatározó jelentőségű elősegítőjévé vált, és Peking továbbra is rendszerszintű kihívást jelent Európára és a biztonságra nézve.

Az Európai Unió kínai képviseletének szóvivője közölte, hogy a NATO-csúcstalálkozó nyilatkozattervezete tele van „agresszív retorikával”, és a Kínát érintő szöveg provokációkat, „hazugságokat, uszítást és rágalmakat” tartalmaz.

Elolvasom a cikket