Visszabüfögött a múlt Szlovéniában

MH/MTI
2024. július 11. csütörtök. 21:28

„A történelem iróniája. 15 év után vissza a Patriához. Miközben szabotálták a szlovén hadsereg fejlesztését és a demokráciát” – írta Jansa a közösségi oldalán. A volt kormányfő 145 napot töltött börtönben, mert a vád szerint miniszterelnöksége alatt – 2004 és 2008 között – törvényellenes üzletet kötött, és kenőpénzt fogadott el a finn Patria cégtől páncélozott harcjárművek beszerzése fejében. Jansa szerint koncepciós pert folytattak ellene, amellyel ellenfelei meg akarták akadályozni, hogy újra győzzön a választásokon.

A 2013-as elmarasztaló ítéletet az alkotmánybíróság 2015-ben hatályon kívül helyezte, és újratárgyalást rendelt el, a ljubljanai bíróság azonban később úgy döntött, hogy az ügy elévült. A volt kormányfő most kártérítést követel a Patria-botrány miatt, amely 2008 szeptemberében robbant ki.

Matej Tonin, a másik ellenzéki párt, a konzervatív Új Szlovénia (NSi) elnöke, aki védelmi miniszter volt a Jansa vezette harmadik kormányban 2020 és 2022 között, csütörtökön az X-en azt írta: miután a Robert Golob vezette baloldali kormány két évvel ezelőtt hirtelen leállította a 45 darab Boxer típusú, többcélú páncélozott harcjármű megvásárlását Németországtól, „a dolgok végre újra haladnak”. A Boxereknek egy közepes méretű zászlóalj-harccsoport gerincét kellett volna alkotniuk. A Golob-kormány azonban nem sokkal hivatalba lépése után, 2022 szeptemberében visszalépett a Boxer-szerződéstől, mert a felülvizsgálat nem tudta megállapítani, hogy az adásvétel gazdaságos lenne Szlovénia számára. A visszalépést Matej Tonin „kivételesen káros lépésnek” nevezte.

A volt védelmi miniszter csütörtökön kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az APC-k végső ára alacsonyabb lesz, mint a Boxereké volt. Érdekes lesz látni, hogy a kormány honnan fogja előteremteni a szükséges 400 millió eurót – hangsúlyozta mikroblogjában. Robert Golob a NATO szerdai washingtoni csúcstalálkozójának margóján jelentette be, hogy Szlovénia harcjárműveket vásárol a Patriától. Elmondta: a két ország védelmi minisztériuma között folyamatban vannak a tárgyalások, és a szerződésben kikötik, hogy az ügyletet közvetlenül a két tárca között bonyolítják le a maximális átláthatóság biztosítása érdekében.

A kormányfő egy nappal korábban azt is közölte: átveszi Marjan Sarec jelenlegi védelmi minisztertől a tárcát, miután az a jövő héten megkezdi munkáját az Európai Parlamentben. A kormány kedden tájékoztatta a parlamentet, hogy Robert Golob az új miniszter kinevezéséig – várhatóan őszig – vezeti a védelmi minisztériumot.

Elolvasom a cikket