Washinton izraeli szélsőségeseket vont büntetőintézkedések alá

MH/MTI
2024. július 11. csütörtök. 20:47

Washington egyúttal arra szólította fel az izraeli kormányt, hogy vonja felelősségre a szélsőségeseket azokért a tetteikért, amelyek – az amerikai álláspont szerint – visszavetik a reményeket a palesztin-izraeli konfliktus kétállami megoldására.

Az amerikai szankciókkal sújtott izraeli szerveződés a Lehava (Láng) nevű szélsőjobboldali csoport, amely ellenzi a zsidók asszimilálódását a nem zsidó lakossághoz, és a vallásra, illetve a nemzetbiztonságra hivatkozva az arabok ellen uszít. Washington szerint a Lehava több alkalommal is részt vett palesztinok ellen elkövetett erőszakcselekményekben. A szervezet ellen májusban már Nagy-Britannia is bevezetett szankciókat.

Az Egyesült Államok büntetőintézkedéseket vetett ki négy olyan izraeli „előretolt helyőrségre” is, ahol „felfegyverkezve” próbálják elűzni a helyi palesztinokat a legelőkhöz és az ivókutakhoz való hozzáférés korlátozásával és erőszakos támadások végrehajtásával. Az amerikai külügyminisztérium szerint az egyik ilyen helyőrséget palesztin tulajdonú földön alakították ki, és az odatelepült izraeliek rendszeresen intéznek támadásokat a környéken az állataikat legeltető palesztin pásztorok ellen.

Az új szankciók hatálya alá vették továbbá a június közepén már feketelistára tett Cav 9 nevű radikális izraeli csoport két vezetőjét is.

„Az Egyesült Államokat mélyen aggasztja a szélsőséges erőszak és instabilitás Ciszjordániában, amely aláássa Izrael biztonságát” – írta Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő közleményében. Hozzátette: Washington szorgalmazza, hogy Izrael tegyen azonnal lépéseket az érintett személyek és csoportok felelősségre vonása érdekében. Ellenkező esetben az Egyesült Államok további intézkedéseket fog bevezetni.

Elolvasom a cikket