Agrárminisztérium: Versenyképes európai akvakultúráért dolgozik a magyar elnökség

MH/ MTI
2024. július 12. péntek. 22:59

Az édesvízi akvakultúra környezeti és gazdasági fenntarthatósága, valamint az innovatív, fenntartható megoldások előmozdítása került középpontba az uniós tagállamok halászati igazgatóinak és attaséinak balatonfüredi informális ülésén – tájékoztatta az Agrárminisztérium (AM) közleményben az MTI-t pénteken.

A magyar elnökség az európai akvakultúra versenyképességének javítását választotta a július 8–10-én Balatonfüreden megtartott informális ülés témájának azzal a céllal, hogy a tagállamokkal közösen integrált és holisztikus megközelítést dolgozzon ki mind a tengeri, mind az édesvízi akvakultúra-gazdaságok fejlesztésére – ismerteti az AM.

Mind a plenáris ülésen, mind pedig a szekcióüléseken termékeny vitára került sor, ami jó alapot biztosít az európai akvakultúra globális szerepének növelésére irányuló elnökségi munka folytatásához – értékelte a szaktárca.

Az Európai Unió tengeri halászatból származó fogásai már nem elegendők ahhoz, hogy kielégítsék a halászati termékek iránti növekvő igényt, ezért elengedhetetlen az akvakultúra-ágazat versenyképességének növelése. Magyarország céljai között szerepel azon szemléletváltás elérése is, amely a tengerihal-fogyasztás mellett az édesvízihal-fogyasztást is perspektívába helyezi. A felsorolt törekvések összhangban vannak a bizottság tengerügyi és halászati főigazgatósága által közelmúltban kiadott, 2030-ig szóló akvakultúra stratégiával, ami jelzi, hogy a bizottság részéről is egyértelmű a szándék az ágazat szerepének erősítésére – írta közleményében az AM.

Elolvasom a cikket