Az oroszok túljárnak a Nyugat eszén

Megbukott az évtizedes nyugati stratégia Ukrajnában, az orosz erők gyorsan megtalálják az ellenszert a Nyugat precíziós lövedékei ellen, a nem precíziós lövedékek gyártási kapacitásainak leépítése pedig most visszaüt – írja a The Wall Street Journal amerikai napilap cikke.

Szép sikereket értek el az ukránok a fronton az olyan nyugati fegyverekkel, mint például az Excalibur tüzérségi lövedékek – egy darabig. Két bizalmas ukrán jelentés szerint a lövedékek jól teljesítettek, amikor először kerültek a harctérre, de elvesztették hatékonyságukat, ahogy az orosz erők alkalmazkodtak hozzájuk, ez pedig arra késztette az ukrán hadsereget, hogy felhagyjon a fegyverek használatával – írta két tüzérségi parancsnokra hivatkozva a The New York Times amerikai napilap.

Ukrán tisztek és nyugati szakértők egybehangzó véleménye szerint valószínűleg hasonló sors vár a front jelenlegi „sztárjaira” az amerikai ATACMS és a brit Storm Shadow rakétákra is.

Feltételeznünk kell, hogy az alkalmazkodás mindig bekövetkezik, és az oroszok számos dologhoz alkalmazkodtak. A képességek közvetlenül a bevezetésük után lesznek a leghatékonyabbak, és az ellenfelek idővel ellenintézkedéseket fognak kifejleszteni – véli Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute vezető munkatársa.

Az elmúlt évtizedekben az Egyesült Államok vezetésével a nyugati hadviselés a precíziós technológiát helyezte előtérbe a lőszerek mennyiségével szemben, és úgy tűnik, ez most visszaüt.

Az orosz–ukrán háború fejleményei rámutattak a „buta”, nem precíziós lövedékek nagy számban való rendelkezésre állásának fontosságára.

Ezek immunisak mindenféle zavarásra, és célba mennek, függetlenül attól, hogy milyen elektronikus hadviselési képességek vannak – világított rá Esa Pulkkinen altábornagy, a finn védelmi minisztérium állandó titkára.

A nyugati stratégiát a mostani konfliktus előtt nem tesztelték valódi háborús helyzetben, most pedig kiderült, hogy ami működött Irakban, a tálibok vagy az Iszlám Állam fegyveresei ellen, az nem feltétlenül válik be egy olyan modern hadsereggel szemben, mint az orosz.

Valószínűleg rossz feltételezésekkel éltünk, mert az elmúlt húsz évben olyanok ellen vetettünk be precíziós fegyvereket, akik nem tudtak ellene tenni semmit. Most egy egyenrangú ellenfél ellen tesszük ezt, és Oroszország és Kína valóban rendelkezik ezekkel a képességekkel – magyarázza Ben Hodges nyugalmazott altábornagy, az amerikai hadsereg korábbi európai parancsnoka.

Elolvasom a cikket