Csacsi a mélyből

2024. július 12. péntek. 16:2

Mi, magyarok roppant kedveljük a hekket, ezt a távoli Argentínából érkező halat, amelynek szálkátlan hófehér húsa már évtizedek óta a balatoni büfék és halsütödék slágerlistájának élén szerepel. A hekk hazai népszerűségét furcsa módon a hazai halak, vagyis a ponty, fogas, süllő és harcsa kelendőségének köszönheti. A hatvanas években annyira keresettek voltak ezek külföldön, hogy a dömpingexport nyomán jóformán nem volt már mit kínálni a hazai fogyasztóknak. Így jött képbe a hekk, komolyabb néven a tengeri csuka, amelyet éjszaka halásznak Dél-Amerika partjainál, hogy aztán fej nélkül, hatalmas fagyasztott tömbökben szállítsák a Balaton partjára. Azóta persze már más időket élünk, ponty, fogas, süllő is kapható a keszeg mellett a magyart tenger partján, de hiába, a hekk népszerűségét elsősorban könnyű elkészítésének köszönhetően mindez nem érinti. Most kiderült, hogy a tengeri csukának van egy magyar megfelelő neve is, igaz olyan ritkán használjuk, hogy csak nagyon kevesen ismerik. Csacsihal, így is szólítják őkelmét. Az biztos, hogy furcsán néznének ránk, ha egy halsütödénél így kérnénk kedvenc csemegénket.

Elolvasom a cikket