Dánia engedélyezi Ukrajnának oroszországi célpontok támadását az F–16-os vadászgépekkel

A dán kormány nem zárja ki annak lehetőségét, hogy Ukrajna F–16-os vadászgépekkel mérjen csapásokat az ország határain kívül, mindenekelőtt Oroszország területén, de csak a nemzetközi jog keretein belül – jelentette ki Mette Frederiksen dán miniszterelnök, közölte pénteken az rbc.ua hírportál a Szabadság Rádióra hivatkozva, amiről a karpatalja.info is írt.

A jelentés szerint Frederiksen elmondta: „Nem lehet feltenni ezt a kérdést, és egyszerű választ várni, mert minden a körülményektől függ. Ennek összhangban kell lennie a nemzetközi joggal. De Ukrajnán kívül is lehet célokat elérni, igen.”

A dán kormányfő emellett elismerte, hogy a Koppenhága által biztosított repülőgépek száma nem lesz elegendő. „Zelenszkij elnök úrnak igaza van. Ha az orosz vadászgépek számát nézzük, az nagyon nagy. Jelenleg közvetlenül Ukrajnában használják őket. Ezért nem lesznek elegendők az általunk biztosított repülőgépek. Reméljük, hogy több gépet szállítanak át, és több ország támogatja ezt a folyamatot, valamint a pilóták képzését” – hangsúlyozta Mette Frederiksen.

Elolvasom a cikket