Dmitrij Peszkov: Az orosz nukleáris doktrína módosításával válaszolunk a nyugati fenyegetésekre

Dmitrij Peszkov csütörtökön újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a NATO-nyilatkozat, amelyet a tagállamok a héten Washingtonban tartott csúcstalálkozón hagytak jóvá, „átgondolt, összehangolt és hatékony választ” követel Moszkvától az Egyesült Államok vezette katonai blokk megfékezésére.

Ennek fényében Peszkov a NATO-t az ukrajnai konfliktusba mélyen belekeveredett „konfrontáció eszközének” nevezte, hozzátéve, hogy „a nukleáris doktrínán folyik a munka, ezek a megbeszélések szakértők bevonásával valóban zajlanak”. A nukleáris fegyverek nem az egyetlen elrettentő eszköz, amely Oroszország rendelkezésére áll – tette hozzá Peszkov, anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

A NATO szerdán a washingtoni csúcson nyilatkozata Moszkvát „a szövetségesek biztonságát fenyegető legjelentősebb és legközvetlenebb fenyegetésnek” nevezte, miközben elítélte az Ukrajna elleni hadműveletet. Megerősítette továbbá, hogy „a nukleáris elrettentés a szövetség biztonságának sarokköve”, és hozzátette, hogy a NATO továbbra is beruház a nukleáris képességekbe. A szövetség elítélte továbbá Moszkva „felelőtlen nukleáris retorikáját és kényszerítő nukleáris jelzéseit”.

A dokumentumot azt követően adták ki, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nyilvánosságra hozta, hogy a blokk tagjai arról tárgyalnak, hogy több nukleáris fegyverüket készenléti üzemmódba helyezik az Oroszország és Kína felől érkező potenciális fenyegetések elhárítására.

Moszkva eszkalációként ítélte el a nyilatkozatot.

Elolvasom a cikket