Eladta a Villányi úti pártházat az MSZP

Eladta a Villányi úti székházat a Magyar Szocialista Párthoz (MSZP) köthető Szociális Demokráciáért Alapítvány – tájékoztat az RTL.hu.

Információik szerint a 6828 négyzetméteres telken található ingatlant – amelyben az Edutus Egyetem is működött – az a Recorde Alapkezelő Zrt. által kezelt RFR Ingatlanalap vásárolta meg, amely a Concorde Csoport tagjaként jött létre kifejezetten erre a projektre idén februárban.

A márciusi tranzakció vételáráról az MSZP és a Recorde Alapkezelő sem adott tájékoztatást üzleti titokra hivatkozva, de a párt állítása szerint független értékbecsléssel állapították meg a kért összeget.

A földhivatali papírok szerint az ingatlant a tranzakciót megelőzően jelentős összegű jelzálog terhelte: 2020-ban 400 millió forintot, 2022-ben 250 millió forintot, 2023-ban pedig 200 millió forintot jegyeztetett be a Leisztinger Tamáshoz köthető Kreditor Zrt.

Kutas Gábor, a Recorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója az rtl.hu megkeresésére azt közölte, hogy szakmai befektetőként vásárolták meg az épületet, amelyben funkcióváltás után 144 férőhelyes és 72 szobás diákszállót, valamint irodákat alakítanak ki.

A projekt társbefektetője és a fejlesztés vezetője a Forestay Group, amely a Dean’s Home Budapest diákszállást is jegyzi.

A fejlesztő tájékoztatása szerint már a birtokbavétel napján hozzáláttak a munkához, emiatt az átalakítással szeptemberben végeznek is. A kollégium a Móricz Student Living nevet kapja majd, üzemeltetője pedig a Forestay Group lesz, amely több egyetemmel is tárgyal a szobák hasznosításáról, de közvetlen kapcsolatban is áll külföldi diákokkal. A látványterveket várhatóan a jövő héten mutatják be.

Az rtl.hu információi szerint az ingatlant többkörös pályázat útján értékesítette a Szociális Demokráciáért Alapítvány, arra pedig különösen igyekeztek figyelni, hogy ne lehessen megkérdőjelezni az adásvétel szabályosságát.

Tóth Bertalan kuratóriumi elnök az rtl.hu megkeresésére azt írta, hogy a tulajdonosi jogokkal rendelkező alapítvány több hónapig tartó, meghívásos versenyeztetési eljárás során adta el a Villányi út 11-13. szám alatti ingatlant.

Az eljárás első fordulójában 11 érdeklődő jelezte szándékát az ingatlan megvásárlására, közülük hatan adtak írásos ajánlatot is. Ezután a két legmagasabb ajánlatot tevő pályázóval folytatták a tárgyalásokat.

A második körben végül „minden szempontot mérlegelve a legmagasabb összegű és legelőnyösebb feltételeket ajánló pályázót” választották ki – közölte a szocialista politikus.

A Villányi úti épületnek csak kisebb részében működött az MSZP központja, de itt volt az elnökség székhelye, és itt tartották a választmányi üléseket is. Az ingatlan nagyobb részét eddig az Edutus Egyetem és az Adventum Iskola használta bérlőként.

A párt egyelőre nem árulta el, hogy mit tervez a bevétellel, valamint azt sem, hogy hol folyik majd a központi vezetés munkája.

Az MSZP a rendszerváltás után több száz ingatlan tulajdonával rendelkezett az MSZMP jogutódjaként, azonban azóta ez a vagyon drasztikusan lecsökkent. A legértékesebbek közül eladták például a Köztársaság téri, valamint a Jókai utcai központi épületet is, de értékesítettek pesti és vidéki pártirodákat is. Az ingatlanokat gyakran jelentős összegű jelzálog terhelte, így a bevételek egy része a hitelezőké lett.

A most befolyt összeg sorsáról várhatóan már az az új elnökség dönt majd, amelynek tagjait az őszi tisztújításon választják meg.

Az eddigi társelnökök, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre a június 9-i választás után mondtak le pozíciójukról, miután a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség csak 8 százalékot ért el az európai parlamenti választáson.

Elolvasom a cikket