Hamarosan algaolajban ránthatjuk majd a húst

Eljöhet az idő, amikor a most használt napraforgó étolajok helyét átveszik az algaolajok. A klímaváltozás ugyanis nagyon érzékenyen érint bizonyos élelmiszercsoportokat, köztük a növényi olajokat is.

A szakemberek keresik többek között a napraforgó étolaj alternatíváját is, illetve azokat a termelési megoldásokat, amelyek fenntarthatók, kis terhet rónak a környezetre, és akár jobb minőségű és tápértékű olajat is tudnak a segítségükkel előállítani. Így találtak rá az algaolajra.

Az amerikai Algae Cooking Club felfedezte, hogy a mikroalgák kiváló minőségű étolajok tiszta forrását képezhetik, sőt étrendi hatásuk kedvezőbb a hagyományos növényi olajokénál. Az algaolaj előállítása ráadásul kevesebb károsanyag-kibocsátással is jár.

Az Egyesült Államokban több helyen már értékesítik, és a várakozások szerint hamarosan az élelmiszer- és a vendéglátóiparban is teret hódíthat. Az algaolaj gyártásához mikroalgákat használnak, amiket cukorral táplálnak, s ez néhány nap alatt olajsavban gazdag olajat eredményez.

Elolvasom a cikket