Hét vitamin és ásványi anyag, amit muszáj pótolni a kánikulában

Szervezetünknek egész évben szüksége van megfelelő vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre az egészséges működéshez, ám ezek utánpótlásáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni nyáron. Pedig nagy melegben az izzadással gyorsabban ürülnek ki ezek a létfontosságú anyagok, amelyek hiányában fáradtnak, kimerültnek, ingerlékenynek érezhetjük magunkat, és az immunrendszerünk is legyengül.

A-vitamin

A nyári időszakban kiemelten fontos az A-vitamin pótlása, amely a szem egészsége mellett, a magas UV-sugárzásnak kitett bőr védelméhez járul hozzá. Segít helyreállítani a naptól károsodott bőrt, és csökkentheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Magas A-vitamin-tartalmú ételek pl. a sárgarépa, édesburgonya, sárgadinnye, zöld leveles zöldségek, tökfélék, paradicsom, máj és tojás.

B-komplex vitaminok

Különböző típusai hozzájárulnak a szervezet védelméhez, a mentális frissesség megőrzéséhez és az anyagcsere-folyamatok egészséges működéséhez. A legjobb B-komlex-források: sörélesztő, marha- és csirkemáj, méhpempő, tengeri halak, zöld színű zöldségek (spenót, spárga), tojás, feta sajt, tiszta forrásból származó marhahús.

C-vitamin

A hőség és a klímaberendezések által fújt hideg akár influenzaszerű tüneteket is eredményezhet, ezért nyáron is fontos az erős antioxidáns hatású C-vitamin, amely hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez. Célszerű olyan élelmiszerekből pótolni, mint a homoktövis, egres, csipkebogyó, paprikafélék, citrusfélék (citrom, kivi, narancs), spenót, brokkoli, narancslé, eper, karfiol.

D-vitamin

A közhiedelemmel ellentétben nyáron is szükségünk van D-vitaminra, különösen akkor, ha nem töltünk elég időt a napon. A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, tárolását, szabályozza a vér kalcium -és foszforszintjét és segít az erős fogak, csontok kialakításában. Csak néhány élelmiszer tartalmazza nagyobb mennyiségben (gomba, hal, tojássárgája). Ezért érdemes lehet naponta legalább 10-15 percet a szabadban eltölteni.

Fontos az ásványi anyagok bevitele is a szervezetbe. A nátrium és a kálium a szervezet folyadékháztartás szabályozásáért felel, ami nyáron különösen fontossá válik. A vas szintén nélkülözhetetlen az alapvető élettani folyamatokhoz, amit vörös húsokból, a tenger gyümölcseiből, tökmagból, lencséből babból és tofuból pótolhatunk. A magnézium pedig a normál ideg- és izomfunkciókhoz járul hozzá, valamint hőségben a testhőmérséklet szabályozásában is jelentős szerepet játszik. Legjobb étrendi forrásai: diófélék, magvak, hüvelyesek, leves zöldségek, banán, teljes értékű gabonák.

Elolvasom a cikket