Szervezetünknek egész évben szüksége van megfelelő vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre az egészséges működéshez, ám ezek utánpótlásáról hajlamosak vagyunk megfeledkezni nyáron. Pedig nagy melegben az izzadással gyorsabban ürülnek ki ezek a létfontosságú anyagok, amelyek hiányában fáradtnak, kimerültnek, ingerlékenynek érezhetjük magunkat, és az immunrendszerünk is legyengül.
A-vitamin
A nyári időszakban kiemelten fontos az A-vitamin pótlása, amely a szem egészsége mellett, a magas UV-sugárzásnak kitett bőr védelméhez járul hozzá. Segít helyreállítani a naptól károsodott bőrt, és csökkentheti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Magas A-vitamin-tartalmú ételek pl. a sárgarépa, édesburgonya, sárgadinnye, zöld leveles zöldségek, tökfélék, paradicsom, máj és tojás.
B-komplex vitaminok
Különböző típusai hozzájárulnak a szervezet védelméhez, a mentális frissesség megőrzéséhez és az anyagcsere-folyamatok egészséges működéséhez. A legjobb B-komlex-források: sörélesztő, marha- és csirkemáj, méhpempő, tengeri halak, zöld színű zöldségek (spenót, spárga), tojás, feta sajt, tiszta forrásból származó marhahús.
C-vitamin
A hőség és a klímaberendezések által fújt hideg akár influenzaszerű tüneteket is eredményezhet, ezért nyáron is fontos az erős antioxidáns hatású C-vitamin, amely hozzájárul az immunrendszer normális működéséhez. Célszerű olyan élelmiszerekből pótolni, mint a homoktövis, egres, csipkebogyó, paprikafélék, citrusfélék (citrom, kivi, narancs), spenót, brokkoli, narancslé, eper, karfiol.
D-vitamin
A közhiedelemmel ellentétben nyáron is szükségünk van D-vitaminra, különösen akkor, ha nem töltünk elég időt a napon. A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, tárolását, szabályozza a vér kalcium -és foszforszintjét és segít az erős fogak, csontok kialakításában. Csak néhány élelmiszer tartalmazza nagyobb mennyiségben (gomba, hal, tojássárgája). Ezért érdemes lehet naponta legalább 10-15 percet a szabadban eltölteni.
Fontos az ásványi anyagok bevitele is a szervezetbe. A nátrium és a kálium a szervezet folyadékháztartás szabályozásáért felel, ami nyáron különösen fontossá válik. A vas szintén nélkülözhetetlen az alapvető élettani folyamatokhoz, amit vörös húsokból, a tenger gyümölcseiből, tökmagból, lencséből babból és tofuból pótolhatunk. A magnézium pedig a normál ideg- és izomfunkciókhoz járul hozzá, valamint hőségben a testhőmérséklet szabályozásában is jelentős szerepet játszik. Legjobb étrendi forrásai: diófélék, magvak, hüvelyesek, leves zöldségek, banán, teljes értékű gabonák.