Játéktól a mesterségig címmel nyílt kiállítás a Hagyományok Házában

MH/ MTI
2024. július 12. péntek. 18:48

A tárlat a népi kézműves szakképzések végzős hallgatóinak vizsgaremekeit mutatja be, beleértve a nemezkészítő, kosárfonó, takács, szőnyegszövő, valamint gyékény-, szalma- és csuhétárgykészítő mesterségeket – áll a Hagyományok Háza MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Az időszaki kiállítás – amelynek főkurátora Benedek Krisztina, az intézmény Népi Kézművesség és Népi Iparművészeti Szakcsoportjának szakmai vezetője – szeptember 25-éig látogatható a Hagyományok Házában. A kiállítás előre meghirdetett tárlatvezetésen is megtekinthető.

A kiállítás olyan kérdésekre keresi a választ, minthogy hogyan illeszkedhet harmonikusan a mai otthonokhoz egy paraszti kultúrából származó, hagyományos technikával készített szőttes, fonott kosár, csuhétárgy vagy nemezszőnyeg, hogyan kelnek életre a ma emberének keze által az ősi minták és hogyan lehet a kézműves és szellemi örökséget megtanulni, megélni és átadni a következő generáció számára.

A tárlat megtervezésének egyik vezérfonala a kurátorok számára a fenntarthatóság és a környezettudatosság volt – írják a közleményben, kiemelve, hogy a kiállított tárgyak természetükből fakadóan, de az installációk és egyéb design elemek is egytől-egyig természetes, illetve újrahasznosított anyagból készültek.

A kiállítás célja, hogy a szakmai vizsgát tett 47 kézműves alkotót bemutassa, és felkeltse a nagyközönség érdeklődését a népi kézműves mesterségek iránt.

A tárlaton betekintést nyerhetnek az érdeklődők a technikai fogások elsajátításának hosszú folyamatába, a gyűjtőutak izgalmaiba, és megismerhetik azt a komplex látásmódot is, amely a mai ember számára elengedhetetlen a népi kézműves hagyományok megértéséhez – olvasható a közleményben.

Pintér Piroskát, a Hagyományok Háza szövő szakképzésének szakoktatóját idézik, aki kiemelte: a kézzel történő alkotásra nagy szüksége van a mai kor emberének, amikor minden a virtuális világban zajlik, a kéz által készült tárgyakban tudják a hallgatók újra megtalálni önmagukat.

Bővebb információ a kiállításról a https://hagyomanyokhaza.hu/hu/program/jatektol-mestersegig linken érhető el.

Elolvasom a cikket