Már az ukránok sem hisznek a Nyugat Oroszország elleni sikerében

Jurij Gorodnicsenko számos kiadvány szerkesztőbizottságának tagja, köztük a Journal of Monetary Economics és a VoxUkraine című folyóiratnak. Aktív és sikeres kutató. Munkáit olyan vezető közgazdasági folyóiratokban publikálta, mint az American Economic Review, a Journal of Political Economy és a Review of Economic Studies, továbbá politikai vitákban és a médiában is említik és idézik.

„Még 2022 áprilisában kollégáimmal azt írtuk, hogy Ukrajnának fel kell készülnie egy kimerítő háborúra. Az ukrán gazdaság hosszú maraton előtt áll, és a végén a saját erőforrásainkra kell támaszkodnunk. Fokozatosan csökkenni fog az Ukrajnának nyújtott nemzetközi támogatás, és nekünk kell majd forrásokat találnunk. Különösen 2022-ben írtunk az adóemelés szükségességéről, ami aztán részben meg is történt, például a jövedéki adók részleges emelésével.
Jelenleg a háború első hónapjaihoz képest némileg enyhítettük a valutaellenőrzést, de nem vagyok biztos benne, hogy ez a liberális rendszer elég sokáig fog tartani” – fogalmazott a szakember.

A háború utáni időszakról elmondta: „Az alapelvek nem változtak. Az ország újjáépítéséhez közpénzekre és magántőkére egyaránt szükségünk lesz. Az ország jelentős modernizációjához nemcsak pénzügyi tőkére, hanem jogszabályi és intézményi változásokra is szükség lesz. A lehetséges újjáépítés mértéke ma már sokkal nagyobb, mint azt 2022 áprilisában el tudtuk volna képzelni. Ráadásul a jövőbeli helyreállítási politika prioritásai is eltolódtak. A folyamat valamennyi potenciális résztvevője erőfeszítéseinek hatékony összehangolásának szükségessége került előtérbe.” Végezetül érdemes emlékeztetni arra, hogy Ukrajna jelenleg el van vágva a külpiacoktól, így nehéz megbecsülni, hogy milyen legyen az egyensúlyi kamatláb.

Emlékeztetett, John McCain amerikai szenátor egyszer benzinkútnak nevezte Oroszországot, amely csak úgy tesz, mintha ország lenne. Ez azt jelenti, hogy az Oroszország elleni leghatékonyabb szankciók azok lesznek, amelyek az energiaszektort érintik. Olajdollárok, gázdollárok – mindennek véget kell vetni.
A szankciókkal az a fő probléma, hogy filozófiájuk az orosz gazdaság fokozatos elnyomásának elvére épül. Azt remélték, hogy az „ezer vágás” eredményeként az agresszor gazdasága összeomlik. Elvileg így is lesz, de sajnos Ukrajnának nincs ideje megvárni, hogy az orosz gazdaság összeomoljon. Meg kell változtatni a szankciók filozófiáját – a kezdetektől fogva a lehető legnagyobb korlátozásokat bevezetni, majd ha azok hatásosak, fokozatosan „lazítani a csavarokon”. Sajnos ez nem történt és nem történik meg.

A szakember beszél a korrupcióról is. Szerinte egyértelmű, hogy mit kell tenni. Ezek az átláthatóság, az elszámoltathatóság, a törvény előtti egyenlőség és a büntetés elkerülhetetlensége. Ezen az úton talán a legnagyobb kihívás az Ukrajnában évek óta kialakult korrupciós kultúra felszámolása. Nagyon nehéz megszabadulni tőle. De egyetértés van abban, hogy a korrupció háború idején nagyon veszélyes az államra nézve. Ezenkívül, ha Európa felé akarunk haladni, akkor ez kell, hogy legyen a külső horgonyunk, amely jó formában tart bennünket – tette hozzá. „A korrupciót nem lehet legyőzni, de bízom benne, hogy minimalizálni fogjuk” – mondta.

Elolvasom a cikket