Megbukott a nepáli kormány

MH/ MTI
2024. július 12. péntek. 20:17
Frissítve: 2024. július 12. 20:22

A miniszterelnöknek 138 szavazatra lett volt szüksége a 275 tagú képviselőházban hatalma megtartásához, de a jelen lévő 258 képviselő közül csak 63-an álltak ki mellette, 194-en ellene szavaztak, egy személy pedig tartózkodott.

A 69 éves Dahalnak két választási lehetősége volt: vagy lemond önszántából, vagy bizalmi szavazást kér saját maga ellen és többséget szerez a katmandui parlamentben. Utóbbi nehézségekbe ütközött volna, mivel legerősebb szövetségese, a liberális Egyesített Marxista-Leninista Párt (UML) a múlt héten megvonta támogatását a kormánytól.

Az ellenzéki Nepáli Kongresszus Párt elnöki pozícióját betöltő Ram Csandra Paudelt tavaly márciusában választották az ország államfőjévé. A választáson a Puspa Kamal Dahal vezette koalíciós kormány pártjai között feszültség alakult ki, miután – egyelőre tisztázatlan okból – maga a miniszterelnök is Paudelt, az ellenzék jelöltjét támogatta.

A választást követően az UML arra hivatkozva, hogy a kormányfő megszegi a kormányalakításkor megkötött hatalommegosztási megállapodást, közölte: kilép a kormányból. A miniszterelnök ezzel harmadik koalíciós partnerét veszítette el néhány hónap alatt.

A nepáli kormány nehéz feladatokkal nézett szembe: egyrészt egyensúlyoznia kellett az országot kétoldalról körülvevő, egymással is rivalizáló nagyhatalmakkal, Kínával és Indiával, másrészt újra kellett indítania a nepáli gazdaságot – ezen belül a turizmust –, amely az utóbbi években meggyengült a koronavírus-világjárvány miatt.

Elolvasom a cikket