Mintegy 150 féle illatanyag található meg sokak kedvenc reggelijében, a sült szalonnában. Egy friss kutatás azt is megállapította, hogy a szalonna illata fokozza a szaglásunkat és a memóriánkat, éberebbé tesz minket, hatására gyorsabban feldolgozzuk a látottakat, ráadásul szerotonin- és dopaminlöketet is biztosít, ami miatt pozitívan befolyásolja a hangulatunkat.
Sőt már a szalonna szó említése is bekapcsolja az élvezetekért felelős receptoraink működését. A népszerű reggeli ráadásul az agy és a bélrendszer közötti kommunikációt is segítheti, így képes fokozni az emésztést, valamint a szervezet immunválaszait is.
„A szalonna által az érzékszervekre gyakorolt hatások komoly szerepet játszhatnak a kognitív képességek fokozásában. Ehhez persze az is fontos, hogy a bacont egy kiegyensúlyozott étrend részeként fogyasszuk” – magyarázta a Lisszaboni Egyetem munkatársa, Hugo Alexandre Ferreira professzor.