Mi történik a testtel, ha mindennap diót eszik?

A tudomány továbbra is vizsgálja a termék tulajdonságait, de előnyei már régóta bizonyítottak. Az Eating Well című kiadvány Samina Kalloo táplálkozási szakértő véleményére hivatkozva elmondta, hogyan hat a dió az egészségre és hogyan változtatja meg az életet.

A dió egészséges zsírokban, D-vitaminban, rostban, nátriumban, kalciumban, vasban, magnéziumban és káliumban gazdag. Pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, pótolja a tápanyaghiányt, javítja a memóriát, a reproduktív egészséget, az alvást és az emésztést.

A dió a koleszterin „harcosaként” is ismert. Egy 2021-ben a Circulation című folyóiratban megjelent tanulmány szerint azok az idősebb felnőttek, akik két éven keresztül napi két adag diót fogyasztottak, biztonságos szintre csökkentették a rossz koleszterinszintjüket.

„Omega-3 zsírsav- és antioxidáns-tartalmának köszönhetően a dió gyulladáscsökkentő hatású és küzd az oxidatív stressz ellen. Ez kiküszöböli vagy lassítja a kognitív károsodás előrehaladásának kockázatát” – magyarázza a szakértő.

Kalloo azt tanácsolta, hogy ne erőltessük a diófogyasztást minden nap, hanem egyszerűen hagyjuk egy jól látható helyen, és vegyünk be néhány szemet a nap folyamán. Diót adhatunk salátákhoz, kenyér- és palacsintatésztához, joghurthoz vagy darált húshoz. A táplálkozási szakértő szerint a norma napi 25-55 g, de könnyebb egy maréknyira koncentrálni. A termék étrendbe való beillesztése előtt konzultálni kell egy terapeutával vagy allergológussal.

Elolvasom a cikket