Nehézfémeket találtak a tamponokban, rákot is okozhat

A Columbia University Mailman School of Public Health és a UC Berkeley új tanulmánya szerint az Egyesült Államokban és az Európai Unióban is kapható tamponok, melyeket emberek milliói használnak havonta, mérgező fémeket, például ólmot, arzént és kadmiumot tartalmaznak.

A tampon általában pamut, műselyem, viszkóz alapanyagokból készülnek. A korábbi vizsgálatok során számos vegyi anyagot mutattak ki bennük, így dioxinokat és furánkongenereket, policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH), illatanyagokat, ftalátokat, parabéneket, biszfenolokat, triklokarbánt, glifozátot, égésgátlókat és illékony szerves vegyületeket, azonban a fémekre vonatkozóan még nem készült átfogó, mérésekkel alátámasztott kutatási anyag.

A tanulmány során megállapították, hogy a fémek növelhetik a demencia, a meddőség, a cukorbetegség és a rák kockázatát. Károsíthatják a májat, a vesét és az agyat, valamint a szív- és érrendszert, az idegrendszert és az endokrin rendszert, a várandósság során pedig árthatnak az anya egészségének és a magzat fejlődésének.

A kutatók 16 fém (arzén, bárium, kalcium, kadmium, kobalt, króm, réz, vas, mangán, higany, nikkel, ólom, szelén, stroncium, vanádium és cink) szintjét értékelték 14 különböző márka 30 tamponjában. A fémkoncentráció a tampon vásárlási helye szerint változott (Egyesült Államok, Európai Unió), bio és nem bio fajtája szerint. Mind a 16 fémet kimutatták legalább egy tamponban, köztük néhány mérgező fémet, például ólmot, amelyeknek nincs „biztonságos” expozíciós szintje.

Elolvasom a cikket