Oroszország nem vesz részt a második ukrán békekonferencián

Júniusban Svájc adott otthont az úgynevezett „ukrajnai békecsúcsnak”, amelyen több mint 90 delegáció vett részt. Oroszországot nem hívták meg az eseményre, és néhány ország, köztük Kína, nem volt hajlandó csatlakozni a tárgyalásokhoz, arra hivatkozva, hogy Moszkvának részt kell vennie a folyamatban.

A találkozó a Volodimir Zelenszkij-féle „békeformula” három pontjára összpontosított, köztük a fogolycserére, valamint a nukleáris és élelmezésbiztonságra. A terv, amelyet Kijev először 2022 végén terjesztett elő, azt is előírja, hogy Oroszország vonuljon ki minden olyan területről, amelyet Ukrajna sajátjának vall. Moszkva a valóságtól elrugaszkodottnak utasította el azt.

Bár a Svájc által rendezett csúcstalálkozón részt vevő országok közül sokan vagy nem írták alá a végső nyilatkozatot, vagy később visszavonták az aláírásukat, Zelenszkij sikerként értékelte azt, és kijelentette, hogy még az idén szeretné megrendezni a második ilyen eseményt. Azt is elmondta, hogy Oroszországnak valamilyen képviselője jelen lehetne a jövőbeni tárgyalásokon.

A RIA Novosztyinak adott csütörtöki interjújában azonban Galuzin hangsúlyozta, hogy Oroszország nem tervezi a részvételt.

„Tudjuk, hogy a kijevi rezsim és nyugati urai rehabilitálni akarják magukat a sikertelen… svájci „békecsúcsért”, és megpróbálnak egy hasonló rendezvényt tartani”mondta, hozzátéve, hogy „még Oroszország meghívásán is gondolkodnak”.

A diplomata megjegyezte, hogy a kijevi álláspont látszólagos változása ellenére Ukrajna még mindig a „korábbi retorikát hallatja, abban a hiú reményben, hogy keresztülvigyék a zsákutcába vezető és ultimátumszerű Zelenszkij-formulát”. Azt is állította, hogy Ukrajna és a Nyugat „szándékosan figyelmen kívül hagy más kezdeményezéseket az ukrán válság megoldására… Ez egy újabb átverés”.

„Nem fogadjuk el az ilyen ultimátumokat, és nem veszünk részt ilyen csúcstalálkozókon” – hangsúlyozta Galuzin.

Hozzászólása azután hangzott el, hogy a Bloomberg forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy Kijev még a novemberi amerikai elnökválasztás előtt össze akar hívni egy második csúcstalálkozót.

A hírügynökség szerint ez azt jelzi, hogy „sürgős Ukrajnának”, mivel a republikánus elnökjelöltjének, Donald Trumpnak a győzelmével kell szembenéznie. Utóbbi többször is kijelentette, hogy megválasztása esetén 24 órán belül rendezni fogja az ukrajnai konfliktust, miközben bírálta az Egyesült Államok katonai támogatását a szorongatott helyzetben lévő ország számára.

Elolvasom a cikket