Öt népszerű étel, amely tönkreteheti az agyat

Cukros italok

Ide tartoznak a gyümölcslevek, a friss gyümölcslevek, a szénsavas édes italok, az energiaitalok, a sportitalok és az adalékanyagokat tartalmazó ivójoghurtok.
A glükóz és a fruktóz keveréke a szívproblémák (magas koleszterinszint és artériás diszfunkció), a metabolikus szindróma (prediabétesz) kockázatát okozza, az elhízás, a zsírmáj és a húgysav felhalmozódásának fő problémáját okozza.

Az agyban a következő problémák léphetnek fel: a térbeli memóriafunkciók romlása és hosszú távon a hippokampusz neuroinflammációja.

„Az agy az ön jelzései és ösztönei, életereje – a szívveréstől a belégzésig és kilégzésig a test minden szerve az agynak van alárendelve” – áll a jelentésben.

Finomított szénhidrátok

A finomított szénhidrátok a cukrok és a magasan feldolgozott gabonafélék, mint például a fehér liszt, a fehér rizs, az instant zabpehely, a kukorica- és rizstészta, valamint a zsemle. Az ilyen típusú szénhidrátoknak magas a glikémiás indexük. Ennek következtében a szervezet gyorsan megemészti őket, ami a vércukor- és inzulinszint megugrását okozza.

Ráadásul magas glikémiás terheléssel rendelkeznek. Ez azt tükrözi, hogy az étel az adag méretétől függően mennyire emeli meg a vércukorszintet. Már egyetlen magas glikémiás terhelésű étkezés is ronthatja a memóriát mind a gyermekek, mind a felnőttek esetében. Ez a memóriára gyakorolt hatás a hippokampusz gyulladásával magyarázható, amely az agy azon része, amely befolyásolja a memória aspektusait, valamint az éhség- és jóllakottságjelzésekre adott választ.

A gyulladást a degeneratív agyi betegségek, köztük az Alzheimer-kór és a demencia kockázati tényezőjeként ismerik el.

A szuper-feldolgozott szénhidrátok valóban hatással vannak az agyra. Egy tanulmány szerint azok a hat-hét éves gyermekek, akik magas finomított szénhidráttartalmú étrendet fogyasztottak, alacsonyabb pontszámot értek el a nem verbális intelligenciában.
Az egészséges, alacsony GI-vel rendelkező szénhidrátok közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek és teljes kiőrlésű gabonafélék.

Transzzsírok

Minden finomított hidrogénezett olajat, önmagában és a csomagolt élelmiszerekben (sós rágcsálnivalók, chipsek, sült gyorsételek, mélyhűtött ételek, instant popcorn, csomagolt édességek, margarinnal készült pékáruk, hosszú ideig eltartható tejtermékek és finomított olajat tartalmazó konzervek), a lehető legkisebbre kell csökkenteni az étrendben.
A finomított olajok, amelyeket technikailag transz-izomereknek neveznek, szintén a transzzsírok közé sorolhatók. Ezek molekulárisan átalakított, különösen

  • finomított;
  • hidrogénezett;
  • fehérített;
  • szagtalanított zsírok.

A szagtalanítás magas hőmérsékleten – 200-240 °C-on, vákuumban és hosszú ideig történik. Az olajban hosszú távú oxidáció megy végbe, és az illékony komponenseket, például a szabad zsírsavakat és a foszfolipideket el kell távolítani.
Magas hőmérsékleten a jó telítetlen zsírsavak – linolénsav, linolénsav – kis része transzzsírsavak izomerjeivé alakul át, amelyek tulajdonképpen transzzsírok.
Azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségű transzzsírt fogyasztanak, általában megnő az Alzheimer-kór, a memória, a felismerés, az agytérfogat és a kognitív hanyatlás kockázata.
Az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend segít megvédeni a kognitív hanyatlástól.
Az omega-3 fokozza a gyulladáscsökkentő vegyületek kiválasztását az agyban, és védő hatású, különösen az idősebb embereknél. A chips helyett inkább a heringet, a sprattot, a dióféléket, a magvakat (tök, kender), a lenmagot és a chiát válasszuk.

Magas feldolgozottsági fokú élelmiszerek

Ide tartoznak a chipsek, édességek, instant tészták, mikrohullámú pattogatott kukorica, bolti szószok és készételek. Kolbászok, virslik és csomagolt desszertek.

A szervek körüli megnövekedett zsír, a zsigeri zsír, összefüggésbe hozható az agyszövet károsodásával, már a metabolikus szindróma korai szakaszában is.
Az egészségtelen összetevőkben gazdag étrend az agy cukoranyagcseréjének csökkenéséhez és az agyszövet csökkenéséhez vezet. Ezek a tényezők vélhetően az Alzheimer-kór markerei.

A magas feldolgozott zsír- és cukortartalmú ételek a tanulási képesség romlásához és az agy plaszticitásának negatív változásaihoz vezetnek.
A feldolgozott élelmiszerek az egyik módja annak, hogy negatívan befolyásolják az agyat, az agyból származó neurotrófikus faktor nevű molekula termelésének csökkentése.

Aszpartám

Az aszpartám egy mesterséges édesítőszer, amelyet számos cukormentes termékben használnak.
Az emberek gyakran akkor választják az édesítőszert, amikor inzulinrezisztencia, cukorbetegség vagy más anyagcserezavarok miatt fogyni próbálnak, vagy kerülik a cukrot.
Az aszpartám a legelterjedtebb helyettesítő, amely számos kereskedelmi termékben megtalálható.
Még mindig általánosan biztonságos édesítőszernek tekintik, amíg az emberek súlykilogrammonként körülbelül 40-50 mg-ot fogyasztanak belőle. Naponta legfeljebb 3000-3400 mg-ot.

Elolvasom a cikket