Súlyos problémák a japán hadseregben

MH/ MTI
2024. július 12. péntek. 21:24

Szakai Rjo, a japán tengeri önvédelmi erők vezérkari főnöke pénteken lemondott posztjáról, miután napvilágot látott, hogy külföldi hadihajók tartózkodási helyével kapcsolatos titkos adatokhoz férhettek hozzá olyan tengerészek, akiknek nem volt meg az ehhez szükséges engedélyük.

Megrovást kapott Szakai parancsnoka, Josida Josihide tábornok, a japán haderőnemek egyesített vezérkari főnöke, valamint a többi haderőnem parancsnoka is, de ők továbbra is posztjukon maradhatnak – közölte sajtótájékoztatóján Kihara Minoru japán védelmi miniszter.

Kihara bocsánatot kért a biztonsági és egyéb szabálysértésekért, köztük azokért a hamis kártérítési igényekért, amelyeket a tengerészetnél szolgálók nyújtottak be búvárfeladatokkal kapcsolatban.

A védelmi miniszter ígéretet tett arra, hogy „radikális lépéseket tesznek az információbiztonság megerősítése érdekében”.

A NATO csúcstalálkozóján Washingtonban tartózkodó Kisida Fumio japán miniszterelnök csütörtökön a titkos adatok helytelen kezelésével kapcsolatban elismerte, a „helyzet súlyosságát”, és hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben „nem lehet helye a hibázásnak”.

Japánban májusban fogadták el a titkos információk kezelésével kapcsolatos új biztonsági törvényt, és olyan jogszabály bevezetését is tervezik, amelynek révén a hadsereg az alapvető infrastruktúrát vagy érzékeny adatokat veszélyeztető kiberbiztonsági fenyegetéseket felkutathatná.

Az információbiztonsági problémák azért kaptak különös hangsúlyt, mivel az ukrajnai háború és a növekedő kínai fenyegetés miatt az összehangolt lépések érdekében Japán szorosabb együttműködésre törekszik az Egyesült Államokkal és más nyugati országokkal, például a hírszerzési információk megosztása terén.

Elolvasom a cikket