Tavaly több mint ötven százalékkal kevesebb migránst vettek őrizetbe Csehországban

MH/ MTI
2024. július 12. péntek. 22:23
Frissítve: 2024. július 12. 22:35

Tavaly 14 ezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe Csehországban, több mint 52 százalékkal kevesebbet, mint 2022-ben – derült ki a cseh belügyminisztériumnak a tavalyi migrációról és a külföldiek integrációjáról szóló éves jelentéséből, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra Prágában.

A korábbi, 2022-es évhez hasonlítva a csökkenés 15 ezer. Oka a belügyminisztérium szerint az, hogy elsősorban a szerb-magyar határon, de más határokon is szigorodtak az ellenőrzések, ami a Nyugatra igyekvő illegális migránsokat más útvonalak keresésére ösztönözte.

Az illegális bevándorlók a hivatalos engedély nélküli csehországi tartózkodás miatt őrizetbe vettek számának 34 százalékát alkották tavaly, míg egy évvel korábban ez az arány 75 százalékot tett ki.

„A szigorúbb határellenőrzések érezhetően elriasztották az illegális migránsokat és az embercsempészeket a Csehországon keresztül vezető úttól, s új utak keresésére ösztönözték őket” – olvasható a jelentésben.

A 14 ezer őrizetbe vett külföldiből a legtöbb, az összes egyharmada, 4225 személy szír állampolgár volt. Az őrizetbe vett szírek száma azonban 2022-höz viszonyítva 16 800-zal csökkent. Hasonlóan csökkent a törökök száma is, míg az ukránoké és a moldovaiaké emelkedett.

A cseh idegenrendészet 407 személyt nem engedett be az ország területére, többnyire azért, mert korábban nemkívánatos személynek voltak minősítve.

Az engedély nélkül Csehországban tartózkodó külföldiek többségét Prágában és Dél-Morvaországban vette őrizetbe a rendőrség.

Elolvasom a cikket