Visszafordíthatják a finn határőrök a migránsokat a finn–orosz határon

MH/ MTI
2024. július 12. péntek. 22:35

Petteri Orpo finn kormányfő a parlamenti szavazás utáni sajtótájékoztatóján elmondta: a jogszabály elengedhetetlen ahhoz, hogy elejét vegyék az újabb érkezéseknek a finn–orosz határon.

„Erőteljes üzenetet küldünk Oroszországnak és a szövetségeseinknek arról, hogy Finnország gondoskodik a saját és az Európai Unió határának biztonságáról” – mondta a kormányfő.

Az átmeneti – egy évre szóló – hatályú jogszabály értelmében a finn határőröknek bizonyos körülmények között joguk lesz a határátkelőknél azonnal elutasítani a menedékkérelmeket. Gyerekek, mozgássérültek és bármilyen egyéb szempontból kiszolgáltatott helyzetűnek számító bevándorlók esetében a határőröknek nem lesz ilyen felhatalmazásuk.

Számos jogvédő és jogi szakértő szerint a törvény nincs összhangban a finn alkotmány rendelkezéseivel és az ország nemzetközi jogi vállalásaival. Ugyanakkor az utóbbi években már más uniós tagállamok, például Lengyelország és Litvánia, is hasonló eszközökhöz folyamodtak, hogy megnehezítsék az illegális bevándorlók belépését Oroszország és Fehéroroszország területéről.

Tavaly nyár óta több mint 1300 ember érkezett Finnországba Oroszországból érvényes úti okmányok nélkül, a többségük közel-keleti és afrikai származású volt. A tömeges érkezések miatt az év végén lezárták a finn–orosz határátkelőket, hogy megakadályozzák a Finnországba érkező menekültek számának jelentős növekedését, amelyet a finn kormány és szövetségesei Moszkva megrendezett akciójának tulajdonítanak.

Elolvasom a cikket