Vitézy Dávid: Gratulálok!

„Az újraszámlálás a végeredményt nem módosította, a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte, ő Budapest következő főpolgármestere, gratulálok neki. A Budapest vezetésében rejlő óriási lehetőség és felelősség továbbra is az övé, ehhez jó munkát kívánok neki!” – írta Vitézy.

Megjegyezte: „Az eredmény olyan szoros volt, hogy végül gyakorlatilag egy célfotó döntött, más kérdés, hogy a magyar választási rendszerben ennek elkészülte három jogorvoslati körbe és egy hónapba telt. Már a választás éjjelén, még az eredmény megismerése előtt, amint egyértelmű volt, hogy a minimálisnál is kisebb lesz a különbség az első két helyezett között, azt mondtam: függetlenül attól, hogy ki végez az élen, bizonyosan szükség lesz a szavazatok újraszámlálására. Ahogy azt is elmondtam, hogy a minden jelölt rendelkezésére álló jogi eszközökkel fogok csak élni, de se botrányt, se hisztériát, se tüntetést nem akarok, csak világos végeredményt. Márpedig a jelenlegi szabályok szerint újraszámlálást csak jogorvoslatok útján lehet elérni, ez is történt”.

Kiemelte: „Mivel a köztünk lévő eredeti különbség nagyjából negyvenszeresét elérő számú szavazat minősítése változott, ez indokolt is volt. Volt olyan szavazókör a XIII. kerületben, csak egy az ezerháromszázból, ahol önmagában többet módosult az eredmény, mint a két jelölt közötti korábbi különbség”.

A jelölt megjegyezte: „A választási folyamat ezzel lezárult, de a munka most kezdődik. A magyar politika egyik legnagyobb hibája pont az, hogy munka alatt a legtöbben a pártpolitikai csatateret, a kétoldali lövészárkokból való folyamatos lövöldözést értik. Akkor érzik magukat sikeres politikusnak, ha a saját táborban minél frusztráltabbak, minél dühösebbek a szavazók, minél több a másik fél halálát kívánó dühös komment (kaptam én is ezekből bőven az elmúlt hetekben, a főpolgármester maga is “lapáttal akart agyonverni”, de sajnos igen sokan követték ebben a stílusban). A kirobbanó érzelmek mögött sajnos politikai számítás húzódik meg, ezek felkorbácsolása éppen azért történik, hogy az emberek indulatból menjenek el választani. Ezzel egy olyan világot hoznak létre, ahol az ellenfelek ellenségekké válnak, ahol a valódi ügyek helyett mindig csak szimbolikus viták maradhatnak. Valójában pontosan ezzel a felfogással és működéssel szemben indultam el ezen a választáson, és ezzel szemben fogok dolgozni fővárosi képviselőként is.

„A kampányom ennek szellemében egy talán sokak számára szokatlan kísérlet volt arra, hogy a fővárosi választás végre egyszer Budapest valós ügyeiről szóljon. Szerintem a vártnál sokkal nagyobb sikert hozott ez a hozzáállás, ezért innen szeretném folytatni a következő ciklusban. A 371 ezer fővárosi szavazó, aki nekem szavazott bizalmat, olyan összetételű volt, amit évtizedek óta nem láttunk: egyszerre voltak közöttük nagy számban konzervatív és liberális, bal- és jobboldali, kormánypárti és ellenzéki szavazók, akik azt mondták, hogy inkább szóljon Budapestről ez a választás, mint a szokásos kormány-ellenzék háború folytatásáról. Mindez arra kötelez, hogy ezt a munkát folytassam: ezért a belterjes politizálás, indulatkeltés és uszítás helyett arra fogok koncentrálni, hogy amennyire csak ez a szilánkosra töredezett fővárosi politikai helyzet lehetségessé teszi majd, végre jobb hellyé, élhetőbb és biztonságosabb várossá tudjuk tenni Budapestet” – írta Vitézy Dávid.

Objektum doboz

Elolvasom a cikket