Vitézy Dávid: Vége van a főpolgármester-választásnak

Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást – jelentette be az szavazatok újraszámlálása után Sasvári Róbert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke pénteken. Ezután Vitézy Facebook-oldalán gratulált a nyertesnek.

Vitézy Dávid, aki a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek jelöltjeként 371 245 szavazatot kapott, a Telex élő elemző műsorában elmondta: nemcsak a közösségi médiában, de személyesen is gratulált riválisának.

– Már a választás éjszakáján mondtam, hogy mindenképpen jraszámolásra lesz szükség, annyira kicsi volt a különbség a szavazatszámok között – mondta Vitézy, hozzátéve, az eljárásrend hossza okozta, hogy ilyen sokáig nem született végeredmény.

Vitézy elmondta, hogy javasolni fogják a szabályozás módosítását olyan értelemben, hogy egy meghatározott szavazatarány-eltérés esetén automatikus legyen az újraszámlálás.

Vitézy leszögezte: nem fogja megfellebbezni a pénteki döntést.

-Felelőtlen volt, ahogyan a főpolgármester ehhez a kérdéshez viszonyult, hogy minden újraszámlálásnál választási csalást kiáltott. Ha mindent összevetünk, összesen mintegy 2000 szavazólap eredménye módosult. Ez nagyon kis arány, ezért a választási szerveknek is tanulságos folyamat volt. Mindez azonban nem kérdőjelezte meg a magyar választások tisztaságát – szögezte le az LMP jelöltje.

Nem érzékeltem olyat, ami csalásra vagy bármilyen más gondra adott volna okot, jól ellenőrzött folyamat volt az újraszámlálás – emelte ki Vitézy, aki ismételten leszögezte: szabályozni kellene az automatikus újraszámolást, ahogyan azt is, hogy hogyan kell kezelni a visszalépéseket. „Botrányos viszonyokat találtunk néhány helyen, Zuglóban például lezáratlan urnákat találtunk… De ez sem kérdőjelezi meg az eredményt” – tette hozzá, rámutatva: azt, hogy ez az egész eljárás ennyi ideig tartott, nem tartja helyesnek.

„Jó és szoros meccs volt ez, nyilván elhangoztak olyan mondatok, amelyek nemcsak a szakpolitikáról szóltak, de én igyekeztem nem belemenni a sárdobálásra. Az jót tett a kampánynak, hogy Budapestről volt szó. Sikerült olyan témákat beemelni a közbeszédbe, amelyek nem voltak benne, ezek közé tartozik a közlekedés vagy az állatvédelem” – mutatott rá Vitézy, aki szerint a kampánya jót tett a közéletnek.

Szentkirályi Alexandra visszalépéséről azt mondta, a Fidesz jelöltjének ez egy egyoldalú lépése volt, amelyről vele nem egyeztetett.

– A választás előtti napon jelöltek tucatjai léptek vissza mindenfelé. Elég tipikus dolog, hogy egy ilyen helyzet előáll – emelte ki Vitézy, aki szerint Szentkirályi visszalépéséből ő minden bizonnyal profitált, de olyanok is voltak, akik eredetileg rá akartak voksolni, azonban Szentkirályi visszalépése után meggondolták magukat.

Elolvasom a cikket