A moldáv lovas doppingolt, mégis indulhat az olimpián

Úgy nézett ki, hogy a moldáv versenyző, Alisa Glinka eltiltása miatt a díjlovagló Pachl Benedek is indulhat az olimpián.

– Ez egy furcsa történet. Az orosz Alisa Glinka 2021 óta versenyez moldovai színekben. Az idén tavasszal pozitív lett a doppingtesztje, ezért a Nemezetközi Lovas Szövetség felfüggesztette a versenyzési jogát. Az ügyét gyorsított eljárásban vizsgálták ki, s külföldi hírportál értesülése szerint meglepetésre visszamenőleg kapott mentességet egy tiltott listán szereplő gyógyszerre, amit a szabályok szerint előre kell bejelenteni. A nemzetközi szövetség megszüntette Glinka felfüggesztést, de ezt nem indokolta meg. Így az orosz-moldvai lovas indulhat az olimpián.

Így a magyar színeket csak Kaizinger Balázs képviselhet a Versailles-i kastély parkjában, ahol az olimpia lovasversenyeit rendezik.

– Balázs továbbra is Németországban készül az olimpiára. Tavaly Clover nevű lovával nagyszerűen versenyzett, s olimpia kvótát szerzett. Szerencsére vásároltunk számára egy másik lovat is, Classicot, amellyel az idén szintén minősült az olimpia indulásra. Clover fizikai formája visszaesett, ezért hosszabb pihenő vár rá. Így viszont Kaizinger Classicoval rajtol az olimpián, amely díjlovaglásban még nem olyan jó, mint Clover, viszont a terepverseny az erőssége.

A legsikeresebb szakágunk, a fogathajtás ugyan nem olimpia szám, viszont negyven év után a világ legjobbjai szeptember harmadikától Szilvásváradon versenyeznek. Hogy állnak az előkészületekkel?

– A világbajnokságot a Nemzeti Sportügynökség Zrt. szervezi, a szövetségünk szakmai támogatásával. A Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság biztosítja a tárgyi feltételeket, s korszerű lovasstadiontól kezdve az istállókig minden elkészült. Zajlik az Eger-Szilvásvárad útszakasz felújítása. A két vasúti felüljáró alatt az utat lemélyítik, így a magasabb lószállító kamionoknak sem kell Ózd felé kerülniük. Az elkövetkező másfél hónapban minden elkövetünk, hogy minden feltétel adott legyen a sikeres rendezéshez, mert negyven éve, az elődeink nagyon magasra tették a mérvét.

De nemcsak rendezésben, hanem az eredményességben is, hiszen az első öt helyezett magyar lett, s nyert a Juhász László, Bárdos György és Fülöp Sándor összeállítású csapatunk is.

– Azóta nagyon sokat változott négyesfogathajtásban a nemzetközi mezőny. Ez a nagyon látványos versenyszám nagyon népszerű lett, s míg a a külföldi fogatokat tehetős cégek támogatják, nálunk a hajtó családja legtöbbször a szponzora. Remélem a világbajnokság jó alkalom lesz arra, hogy ismét reflektorfénybe kerüljön ez a látványos sportág, s így támogatókat szerezzen. Míg kettesfogathajtásban remekül sikerült a generáció váltás, visszavonulásunk óta Hölle Martin és a magyar csapat négyszer védte meg a világbajnoki címét, a négyesfogathajtásban ez még nem történt meg. Kilenc fogatunk indulhat a világbajnokságon, s jövő heti Kincsem Parkban rendezett nemzetközi versenyen dől el, hogy ki lesz a három csapattag. Az idei aacheni viadal eredményei azt mutatták, hogy a csapatversenyben lehet hajtóinknak esélye kiharcolni a dobogós helyezést.

Elolvasom a cikket