A rendszert akarják megdönteni

Nehéz ügy ez a lappiac. A baloldali médiumok nem győzik azt kiabálni, hogy nő Orbán dominanciája fölöttük, miközben egyre több olyan újság jön velünk szembe, amelyek a baloldal szekerét tolják.

A 2010-es kormányváltás óta folyamatosan növekszik a kormánykritikus médiumok száma – tartalmazza a Nézőpont Intézet 2024 Sajtószabadság Magyarországon című elemzése.

Azt írják, hogy míg a hazai médiapiacon 2010-ben harminchat kormánykritikus médium működött, addig 2024-re hatvanegyre emelkedett a számuk. A szerkesztőségek fenntarthatóságát mutatja, hogy tíz év alatt harmincnégy kormánykritikus felület kezdte meg működését.

„Bár a magyarországi sajtószabadságot folyamatosan olyan bírálatok érik, miszerint az ellenzéki médiumok működése ellehetetlenül, ennek éppen ellenkezője az igaz” – hangsúlyozta a Nézőpont Intézet.

Kiemelték, hogy a magyar médiapiac kormányról kritikusan, illetve barátságosan tudósító felületei nemcsak elérnek szinte mindenkihez, „de szinte mindenki használja is őket információszerzés céljából”.

Kormánykritikus forrásból a felnőtt lakosság hetvenegy százaléka (5,6 millió fő) tájékozódik, kormánybarát forrásból pedig hatvannégy százaléka (5,1 millió fő). Alacsony azok aránya, akik kizárólag csak az egyik típusú médiából tájékozódnak.

Felhívták a figyelmet, hogy a magyarországi médiumok a kormányhoz való hozzáállásuktól és politikai hovatartozásuktól függetlenül az ország egész területén bárki számára könnyen hozzáférhetőek.

A nyomtatott napi- és hetilapokat országosan terjesztik, a jelentős elektronikus médiumok országos lefedettségűek. Kiemelték azt is, hogy a magyar lakosság körében kifejezetten magas az eszközellátottság: nyolcmilliónál többen tudják elérni a tévécsatornákat, a háztartások csaknem kilencvenhárom százaléka rendelkezik szélessávú internettel, és a lakosságszámot messze meghaladó, 14 milliónál több mobilelőfizetés van az országban.

Magyarország legjelentősebb kormánykritikus médiavállalkozásai folyamatosan növelik bevételüket, amely nyolc év alatt megduplázódott. Az ellenzéki sajtó kiadói összességében minden évben nyereségesek, összesített adózott eredményük 2023-ban mintegy négymilliárd forint volt.

A kormánykritikus médiumok kiadói nyereségéhez az elmúlt években egyre több külföldről érkező bevétel is hozzájárult, ezek pontos összege és forrása azonban a hivatalos beszámolókból nem olvasható ki.

A Nézőpont Intézet a felkutatható adatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy minden évben legalább egymilliárd forintnyi külföldről érkező forrás támogatja a hazai kormánykritikus médiumok tevékenységét. A külföldi donorok köre széles, megtalálhatóak köztük külföldi kormányok – kiemelten az Amerikai Egyesült Államok –, nemzetközi szervezetek – többek között az Európai Unió –, valamint nemzetközi hatókörű alapítványok, alapok. „Napjaink háborús körülményei között (nemzet)biztonsági kockázatot is jelenthet, ha külföldi szereplők például kormánykritikus médiumokon keresztül próbálnak nyomást gyakorolni Magyarország kormányára (és közvéleményére).”

A kiszabott pénzbüntetések hatvankét százalékát (385 millió forint) kormánybarát, illetve közszolgálati, míg csupán harmincnyolc százalékát (235 millió forint) kellett kormánykritikus médiumnak befizetnie, mutat rá a jelentés. Azt is megállapították, hogy a magyar médiahatóság gyakrabban és súlyosabban bünteti a kormánybarát médiát, mint a kormánykritikust.

Azt mondja Gyurcsány: „A hatalomtól legalább részben független sajtó a pártok mellett az Orbán-rendszer megdöntésének legfontosabb intézménye. Amikor a sajtóról írok, akkor a rendszer megdöntésének feltételeiről is írok.”

És ehhez eszközeik is megvannak, jól látható, csak lehazudják, mint mindent. Leginkább a csillagokat az égről.

A szerző újságíró

Elolvasom a cikket